Μπαταρίες: «Κλείδωσε» στο 50% η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης – Οι αλλαγές στους διαγωνισμούς

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπαταρίες: «Κλείδωσε» στο 50% η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης – Οι αλλαγές στους διαγωνισμούς
«Ψαλίδι» στα 100.000 ευρώ ανά MW, από 200.000 ευρώ ανά MW που ήταν αρχικά, στην κρατική συμμετοχή στο CAPEX των μονάδων που θα «περάσουν» από τον 2ο διαγωνισμό. Στα 300 MW η δημοπρατούμενη ισχύς του 2ου διαγωνισμού, αύξηση των έργων στην 3η δημοπρασία.

Σε σημαντική μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης στον δεύτερο διαγωνισμό για αυτόνομες μπαταρίες, κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το «ψαλίδι» θα φτάσει το 50%, καθώς στη δεύτερη δημοπρασία η στήριξη στο CAPEX των προκριθέντων έργων θα ανέλθει σε 100.000 ευρώ ανά MW, από 200.000 ευρώ ανά MW που ίσχυσε στον παρθενικό διαγωνισμό.

Τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού θα «ξεκλειδώσει» η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, που θα επανακαθορίζει την επενδυτική ενίσχυση. Στη συνέχεια, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη της διαδικασίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη κι αν η Υπουργική εκδοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ακολουθήσει αμέσως η προκήρυξη, τότε η διορία για την υποβολή προσφορών από επενδυτές αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου. Έτσι, η οριστικοποίηση των έργων που θα προκριθούν τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους, μετά την αξιολόγηση των προσφορών από τη Ρυθμιστική Αρχή.

Οι επιπλέον μονάδες

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σκοπός της μείωσης της κρατικής συμμετοχής στο CAPEX είναι να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιο των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της σχήματος στήριξης και με τα διαθέσιμα κεφάλαια που προβλέπονται για αυτό τον σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη μονάδων συνολικής ισχύος 1.000 MW.

Μέσω του πρώτου διαγωνισμού προκρίθηκαν μπαταρίες 400 MW (διάρκειας 2 ωρών τουλάχιστον η κάθε μία), ενώ η αρχική πρόβλεψη για τη δεύτερη δημοπρασία ήταν να δημοπρατηθεί ισχύς 300 MW (επίσης για δίωρες μπαταρίες). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σχέδιο του ΥΠΕΝ είναι να παραμείνει στα 300 MW η δημοπρατούμενη ισχύς στη δεύτερη δημοπρασία και η επιπλέον ισχύς που θα «απελευθερωθεί» να μεταφερθεί στην τρίτη δημοπρασία.

Στον τρίτο διαγωνισμό ο υφιστάμενος σχεδιασμός είναι να δημοπρατηθούν μπαταρίες 300 MW, που έχουν διάρκεια 4 ωρών και προορίζονται για πρώην λιγντιτικές περιοχές. Όπως όλα δείχνουν, σε αυτό τον τελικό διαγωνισμό θα προστεθεί η επιπλέον ισχύς, ώστε να δημοπρατηθούν επιπλέον MW για δίωρες μονάδες αποθήκευσης.

Το «σήμα» του πρώτου διαγωνισμού

Υπενθυμίζεται ότι στους διαγωνισμούς οι συμμετέχοντες υποβάλλουν προσφορές για τα εγγυημένα ετήσια έσοδα που διεκδικούν για τα υποψήφια έργα τους για μία 10ετία, από τη συμμετοχή των μπαταριών στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Από τη διαδικασία, θα «περάσουν» έργα οι επενδυτές με τις χαμηλότερες προσφορές, δηλαδή εκείνοι που διεκδικούν για τις μονάδες τους τις μικρότερες «ταρίφες».

«Σήμα» για τη δυνατότητα μείωσης της επενδυτικής ενίσχυσης έδωσαν οι ιδιαίτερα χαμηλές προσφορές για εγγυημένα έσοδα, που υποβλήθηκαν στην παρθενική διαδικασία. Γεγονός το οποίο έδειξε πως οι εταιρείες εκτιμούν πως η επενδυτική ενίσχυση καλύπτει μεγαλύτερο μέρος από την απόσβεση της επένδυσης, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει κατά τη σχεδίαση των διαγωνισμών.

Η χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ ανά MW είχε ως αποτέλεσμα οι «ταρίφες» των έργων που προκρίθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό να διαμορφωθούν μεσοσταθμικά κατά 57% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης (και επομένως η αύξηση των μονάδων που θα προκριθούν) θα επιτρέψει την εφαρμογή σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα τα επόμενα χρόνια της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Διείσδυση που, με τη σειρά της, θα βοηθήσει στη συγκράτηση των εγχώριων τιμών ηλεκτρισμού, με δεδομένο ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πλέον τη φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: Η Ελλάδα «μικραίνει», η Γαλλία «φρενάρει» και η Ιταλία «γερνάει» - Έρχεται το τέλος της φυσικής αύξησης του πληθυσμού

«Tour» των ελληνικών εισηγμένων σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη – Τα επόμενα roadshows του Χρηματιστηρίου Αθηνών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider