Καύσιμα: «Φοβισμένος» μήνας ο Σεπτέμβριος – Πτωτική η ζήτηση για βενζίνη και diesel κίνησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καύσιμα: «Φοβισμένος» μήνας ο Σεπτέμβριος – Πτωτική η ζήτηση για βενζίνη και diesel κίνησης
Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην αρχή του φθινοπώρου καθώς ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν σαφώς πιο υποτονικός από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στην αρχή του φθινοπώρου καθώς ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν εμφανώς πιο υποτονικός από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι υψηλότερες τιμές που ίσχυαν πριν από έναν μήνα (για παράδειγμα, στις 13 Σεπτεμβρίου η τιμή της απλής αμόλυβδης ήταν στα 2,012 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,806), η πτώση της ζήτησης στο diesel κίνησης λόγω της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε την Θεσσαλία και τις γύρω αγροτικές περιοχές και οι πιέσεις που παραδοσιακά δέχονται τα νοικοκυριά κάθε Σεπτέμβριο λόγω συσσωρευμένων υποχρεώσεων φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες στη ζήτηση καυσίμων κίνησης.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς η ζήτηση για βενζίνη κατέγραψε πτώση που κυμαίνεται μεταξύ του 1%-2% ενώ αισθητά υψηλότερη είναι η πτώση στο πετρέλαιο κίνησης (τα πρώτα πρόχειρα στοιχεία υποδεικνύουν πτώση άνω του 5%).

Ο Οκτώβριος ωστόσο, αναμένεται ότι θα είναι καλύτερος μήνας για την αγορά κυρίως λόγω των μετακινήσεων των ψηφοφόρων και της πτώσης των τιμών στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Παρά το γεγονός ότι το Brent φλέρταρε με τα 90 δολάρια το τελευταίο διήμερο, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο όπου καταγράφτηκαν και περισσότερες μετακινήσεις οι τιμές στην αντλία ήταν αισθητά χαμηλότερες από ό,τι πριν από έναν μήνα. Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης είναι στα 1,893 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,803. Μάλιστα, οι τρέχουσες τιμές είναι χαμηλότερες και σε σχέση με ό,τι ίσχυες πριν από μία εβδομάδα όπου η απλή βενζίνη ήταν στα 1,959 και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,850 ευρώ το λίτρο.

Ανησυχία για εκτόξευση των τιμών λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Αγορά και κυβερνήσεις έχουν στραμμένο το βλέμμα στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και σε μια πιθανή διεύρυνση του γεωπολιτικού κινδύνου. Μια εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια εφοδιασμού, ένας φόβος που παραμένει και ασκεί για την ώρα ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές.

Η απότομη άνοδος του γεωπολιτικού κινδύνου θέτει σε κίνδυνο τις αυστηρά ισορροπημένες αγορές πετρελαίου. Μια ξαφνική κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου στον κόσμο, τείνει να διαταράξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην ενεργειακή αγορά.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Η τελευταία μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά πετρελαίου σημειώνει ότι η ταχέως κλιμακούμενη σύγκρουση έρχεται σε ένα πλαίσιο αυστηρά ισορροπημένων αγορών πετρελαίου, μια κατάσταση για την οποία ο ΔΟΕ προειδοποιεί εδώ και πολλούς μήνες. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ήδη εκτιναχθεί σχεδόν στα 98 δολάρια το βαρέλι στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του έτους και καθώς τα αποθέματα έπεσαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Στις αρχές Οκτωβρίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν περισσότερο από 12 δολάρια το βαρέλι. Οι φόβοι για την προσφορά έδωσαν τη θέση τους στην επιδείνωση των οικονομικών δεικτών και στις ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές επιβάρυναν τη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι παραδόσεις βενζίνης έπεσαν στα χαμηλά δύο δεκαετιών.

Το χτύπημα στη ζήτηση ήταν ακόμη πιο σημαντικό σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου η άνοδος των τιμών των καυσίμων ενισχύθηκε από την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ και την κατάργηση των επιδοτήσεων. Από την άλλη, η αύξηση της κατανάλωσης συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, υποστηρίζοντας την πρόβλεψή του ΙΕΑ ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο τιμής της G7 των 60 δολαρίων το βαρέλι, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν περισσότερα στεγανά στον μηχανισμό που σχεδιάστηκε να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς αργού στον κόσμο και ο αυστηρότερος έλεγχος των αποστολών της από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου εάν εξαπλωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Υψηλότερες τιμές αλλά άγνωστο το πόσο - Το ρεαλιστικό και το «κακό» σενάριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider