ΗΠΑ: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 οι πωλήσεις κατοικιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 οι πωλήσεις κατοικιών
Υπήρχαν 1,13 εκατομμύρια σπίτια προς πώληση στα τέλη Σεπτεμβρίου, μειωμένα κατά περισσότερο από 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Mείωση κατά 2% σημειώθηκε στις πωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο σε εποχικά προσαρμοσμένο, ετήσιο ποσοστό 3,96 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις ήταν 15,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πρόκειται για τον πιο βραδύ ρυθμό πωλήσεων από τον Οκτώβριο του 2010, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, όταν η αγορά βρισκόταν εν μέσω κρίσης. Συγκριτικά, μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαίνονταν γύρω στο 3%, οι πωλήσεις κατοικιών έτρεχαν με ρυθμό 6,6 εκατομμυρίων. Το μέσο επιτόκιο του σταθερού 30ετούς σήμερα είναι περίπου 8%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Υπήρχαν 1,13 εκατομμύρια σπίτια προς πώληση στα τέλη Σεπτεμβρίου, μειωμένα κατά περισσότερο από 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το απόθεμα είναι τώρα σε προσφορά 3,4 μηνών, η οποία είναι ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι, αλλά μόνο επειδή οι πωλήσεις έχουν μειωθεί τόσο πολύ. Η προσφορά βασίζεται στον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων.

Προσθέτοντας τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, η μέση τιμή ενός σπιτιού που πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο ήταν 394.300 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2,8% σε ετήσια βάση. Περίπου το 26% του σπιτιού πωλείται πάνω από την τιμή καταλόγου, λόγω της έλλειψης προμήθειας που οδηγεί σε πολέμους προσφορών.

Οι αγοραστές για πρώτη φορά αποτελούσαν μόλις το 27% των πωλήσεων. Ιστορικά αποτελούν περίπου το 40%.

Ενώ οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε όλα τα εύρη τιμών, μειώθηκαν λιγότερο στις υψηλότερες τιμές. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει περισσότερη προσφορά στα υψηλότερα σημεία τιμών και επειδή οι αγοραστές υψηλότερου επιπέδου μπορούν συχνά να χρησιμοποιήσουν μετρητά. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Στεγαστικών δανείων.

Οι πωλήσεις τοις μετρητοίς αποτέλεσαν το 29% όλων των συναλλαγών του Σεπτεμβρίου, από 27% τον Αύγουστο και από 22% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομόλογα: Συνεχίζουν στα πολυετή υψηλά οι αποδόσεις στις ΗΠΑ, με του 10ετούς κοντά στο 5%

Καταργείται το Twitter στην Ευρώπη; Διαψεύδει ο Μασκ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 9 μηνών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας - Εξέπληξαν θετικά τα μάκρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider