Δυναμική ανάπτυξη καταγράφει ο κλάδος των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρέθεσαν εκπρόσωποι της αγοράς στο συνέδριο του Economist. Έδωσαν έμφαση στα σημαντικά φορολογικά έσοδα που θα φτάσουν φέτος τα 540 εκατ. ευρώ, αυξανόμενα συνεχώς, αλλά και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Την ίδια στιγμή χτύπησαν καμπανάκι για την υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στις εταιρείες του κλάδου αλλά και στα κέρδη των παικτών. Επισήμαναν πως αυτή η υπερφορολόγηση οδηγεί με τη σειρά της στη γιγάντωση του παράνομου στοιχήματος, το οποίο προκαλεί πολλές στρεβλώσεις: από την έλλειψη προστασίας για τους παίκτες, έως την απώλεια εσόδων για το κράτος.
Στο παράνομο δίκτυο παίζονται τεράστια ποσά, προκαλώντας μεγάλη δημοσιονομική ζημιά και αθέμιτο ανταγωνισμό με τους νόμιμους παρόχους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Δημήτρης Ντζανάτος προσθέτοντας ότι «ο πιο σημαντικός λόγος που οδηγεί τους παίκτες στα παράνομα τυχερά παιχνίδια, είναι η φορολόγηση και ειδικά ο φόρος παικτών».
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της ΕΕΕΠ για τον παράνομο τζόγο ο κ. Ντζανάτος σημείωσε πως τα παράνομα δίκτυα τυχερών παιχνιδιών προσελκύουν παίκτες ηλικίας από 17 ετών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί δεν θεωρούν καν ότι παρανομούν.
Αναφερόμενος στην πορεία της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών είπε πως το 2019 είχε 437 εκατ. ευρώ τζίρο (GGR), ενώ φέτος θα φτάσει τα 870 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μια ετήσια αύξηση 20% κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. «Είναι μια εξαιρετικά δυναμική αγορά που τρέχει με 20% τον χρόνο», σημείωσε ο κ. Ντζανάτος προσθέτοντας πώς τα έσοδα του δημοσίου από τους δύο φόρους (σ.σ. το φόρο 35% επί των ακαθάριστων εσόδων και το φόρο παικτών) το 2019 ήταν 167 εκατ. ευρώ και φέτος θα προσεγγίσει τα 540 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για μια αύξηση διπλάσια από την αύξηση της αγοράς», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ αναφέρθηκε και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί το παράνομο στοίχημα. «Στο νόμιμο δίκτυο αν κερδίσει κάποιος πάνω από 500 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 20%. Στο παράνομο δίκτυο δεν θα πληρώσει τίποτα. Την ίδια στιγμή ο νόμιμος πάροχος πληρώνει 35% από τα εισοδήματά του στο κράτος. Ο παράνομος δεν πληρώνει τίποτα, όποτε η απόδοση που δίνει στον παίκτη είναι μεγαλύτερη από αυτή του νόμιμου παρόχου.
Πάνω από 42% του τζίρου η φορολογία
Ο κλάδος του διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα είναι ένα success story, τόνισε ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Hellenic Gaming Association (H.G.A) κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του συνεδρίου του Economist για τις προοπτικές του κλάδου των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. «Οι γοργά αναπτυσσόμενοι οικονομικοί δείκτες είναι μόνον η μία πλευρά που το επιβεβαιώνει», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος προσθέτοντας πως οι 17 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο απασχολούν στην Ελλάδα «περί τις 5.000 καλά αμειβόμενους εργαζομένους, κυρίως στην τεχνολογία αιχμής, τις χρηματοπιστωτικές εργασίες και στη διαχείριση πελατών».
«Η ανάπτυξη του online gaming δεν εξελίσσεται πάντως χωρίς δυσκολίες», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Παναγόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά την υπερφορολόγηση των εταιρειών, που ξεπερνά το 42% του τζίρου, ποσοστό απαγορευτικό για νέες επενδύσεις. Επισήμανε επίσης το διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς που διέπει τον ΟΠΑΠ, τα επίγεια καζίνο και τις διαδικτυακές εταιρείες με αποτέλεσμα κάθε απαραίτητη θεσμική αλλαγή να προϋποθέτει παραχωρήσεις και διαβούλευση και με τους άλλους κλάδους.
Το βασικό πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, είναι η γιγάντωση τα τελευταία χρόνια, με αιτία την επιβολή του ειδικού φόρου στον παίκτη, του παράνομου τζόγου. «Η εκτίμηση της ΕΕΕΠ είναι ότι η πραγματική ροή χρήματος στην παράνομη αγορά έχει φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά εξαφανίζονται σε εξωτικές χώρες και φυσικά δεν φορολογούνται. Οι παίκτες δεν προστατεύονται, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος εμφιλοχωρεί, το στήσιμο αθλητικών αγώνων διογκώνεται και ενθαρρύνεται η διαφθορά αθλητικών μικροπαραγόντων», τόνισε ο πρόεδρος της HGA.
Οι απαραίτητες δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς
«Το 2022 οι εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων προσέφεραν 237 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές (χωρίς να υπολογισθούν τα έσοδα από τα κέρδη των παιχτών), επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως είμαστε κύριοι υποστηρικτές του αθλητισμού προσφέροντας περί τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο και περί τα 70 εκατ. ευρώ σε διαφήμιση», τόνισε ο CEO της Winmasters και αντιπρόεδρος της HGA.
«Κάθε success story έχει και προβληματικά πεδία», συνέχισε ο κ. Τζόκας, «στην Ελλάδα έχουμε μια στρέβλωση περί το 50% της ελληνικής online αγοράς καλύπτεται από έναν παίκτη, τη Stoiximan. Ο ίδιος όμιλος, ο ΟΠΑΠ κατέχει το 100% του επίγειου παίγνιου, αυτό είναι προβληματικό για τον ανταγωνισμό». Και ο κ. Τζόκας τόνισε το «τεράστιο πρόβλημα που έχει να κάνει με το παράνομο στοίχημα που δεν δημιουργεί προβλήματα σε εμάς αλλά και κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο».
Ο ίδιος πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις: «Να εξασφαλίσουμε την ισονομία μεταξύ επίγειου και online παιχνιδιού. Να εξομοιωθεί το όριο ηλικίας για επίγειο και διαδικτυακό στοίχημα. Στην ηλικία των 18 ετών οι νέοι μπορούν να πάνε στο πρακτορείο δεν μπορούμε να τους λέμε θα ξεκινήσετε διαδικτυακά όταν θα είστε 21 ετών. Πηγαίνουν στον παράνομο παιχνίδι, μαθαίνουν το παράνομο παιχνίδι και μένουν εκεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε ακόμη να υπάρχει ταυτοποίηση και στον ΟΠΑΠ και να αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση του παράνομου διαδικτυακού στοιχήματος. «Να χρησιμοποιήσουμε τεχνικά μέσα, IP Blocking και Payment blocking έχουν γίνει σε άλλες χώρες και θα το κάνουμε και εμείς» προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό σημείο είναι η μείωση της φορολογίας και ειδικά των κερδών των παικτών.
Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Στις σημαντικές αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στα τυχερά παιχνίδια αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. «Άλλαξαν πολλά στην αγορά τα τελευταία 10 χρόνια και εμείς έπρεπε να αλλάξουμε το τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζονται τα φορολογικά έσοδα», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας «πως βασικός σκοπός είναι να περιοριστεί η “γκρίζα” αγορά των μη αδειοδοτημένων παρόχων, χωρίς παράλληλα να διαταράσσονται τα έσοδα του δημοσίου».
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τα τωρινά επίπεδα. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε ούτε να μειώσουμε τους φόρους», ανέφερε ο υφυπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια πως μετά από τις μειώσεις φόρων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση το βάρος τώρα πέφτει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Θέλουμε να έχουμε ουσιαστική πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, η οποία θα οδηγήσει και στη μείωση των φόρων στο μέλλον», είπε ο κ. Θεοχάρης.
«Κανένα πρόβλημα δεν είναι χωρίς λύση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Δημήτρης Τζανάτος. «Συζητάμε τα προβλήματα καλοπροαίρετα με τους παρόχους παιγνίων και θα τα συζητήσουμε και με τον υφυπουργό για να βρούμε λύσεις και να προστατέψουμε τα δημόσια έσοδα και να αντιμετωπίσουμε τον παράνομο τζόγο», τόνισε.