Για «κρυφά κόστη» ύψους 10 τρισ. δολ. ετησίως που σχετίζονται με την ανθυγιεινή διατροφή προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι βιομηχανίες τροφίμων και γεωργίας, μέσω της ανθυγιεινής διατροφής, της περιβαλλοντικής ζημίας και του υποσιτισμού, «κοστίζουν» στην παγκόσμια οικονομία περισσότερα από 10 τρισ. δολ. ετησίως.
Περίπου το 70% αυτού του «κρυφού κόστους» προέρχεται από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και δίαιτων που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα παχυσαρκίας και ασθένειες, με συνέπεια να παρατηρούνται απώλειες στην παραγωγικότητα στην εργασία, ειδικά σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Αυτά τα «κρυφά κόστη» έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στα φτωχότερα έθνη, όπου οι απώλειες σχετίζονται κυρίως με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.
Ειδικότερα, τα «κρυφά κόστη» κυμαίνονται από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια έως 16 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.