Οι τιμές του ουρανίου ξεπέρασαν τα 80 δολάρια τη λίβρα για πρώτη φορά σε περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια λόγω της μεγάλης ζήτησης για πυρηνική ενέργεια αλλά και των αναταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, αναφέρει το Bloomberg.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Nymex που παρακολουθούν συμβόλαια φυσικής αγοράς για μια ακατέργαστη μορφή ουρανίου, γνωστή ως yellowcake, έφτασαν τα 80,25 δολάρια τη λίβρα τη Δευτέρα. Οι τιμές έχουν αυξηθεί απότομα φέτος, φτάνοντας σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από τότε που το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας προκάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μειώσουν την πυρηνική ενέργεια.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να διαφορετικά, με τις χώρες να καταφεύγουν στην πυρηνική ενέργεια λόγω των χαμηλών εκπομπών άνθρακα, γεγονός που τη διαφοροποιεί από το μείγμα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
και εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην Ευρώπη παρατείνουν τη ζωή των αντιδραστήρων τους ως αντιστάθμισμα της απώλειας ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η ανάπτυξη του πυρηνικού στόλου της Κίνας συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.
Ωστόσο, το αναθερμασμένο ενδιαφέρον για πυρηνική ενέργεια ήρθε σε μια εποχή που οι βασικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Key Miner Cameco Corp. μείωσε τους στόχους παραγωγής της λόγω των προβλημάτων που συνδέονται με τις στον Καναδά ενώ ένα πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα διέκοψε τις αποστολές σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς. Υπάρχει επίσης ανησυχία στον κλάδο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σχετικά με τις εγκαταστάσεις ε που διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom Corp.
Οι υψηλότερες τιμές ουρανίου μπορεί τελικά να λειτουργήσουν ως κίνητρο για ακόμη περισσότερους παραγωγούς σύμφωνα με έκθεση της Sprott Asset Management. Μάλιστα, αυτό το μήνα η αυστραλιανή εταιρεία Boss Energy Ltd. ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της που είχαν «παγώσει» εδώ και μία δεκαετία.
Φωτογραφία: @gettyImage