Αύξηση κατά 3% καταγράφηκε στα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών τον Νοέμβριο, όπως δείχνει το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.
Πιο συγκεκριμένα, η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους) ήταν 24,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Έτσι, ήταν 0,72 λεπτά ακριβότερη από τον Οκτώβριο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 23,63 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ακόμη πάντως και με την αύξηση, η εγχώρια λιανική παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν 25,04 λεπτά ανά KWh. Επίσης, η Αθήνα ήταν η 15η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαντικές ανατιμήσεις
Η ανοδική τάση τον Νοέμβριο της Αθήνας (Ελλάδας) στο δελτίο ΗΕΡΙ είχε επί της ουσίας προεξοφληθεί από τις ανατιμήσεις που σημειώθηκαν στις χρεώσεις των περισσότερων παρόχων τον ίδιο μήνα, με βασικές αιτίες τις αυξήσεις από τα μέσα Οκτωβρίου στις τιμές του αερίου, «στη σκιά» της ανάφλεξης στη Μέσα Ανατολή, αλλά και της βλάβης (πιθανότατα από δολιοφθορά) στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.
Με βάση το μοντέλο month ahead με το οποίο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η εγχώρια αγορά αερίου, οι αυξήσεις μέσα στον Οκτώβριο στον ολλανδικό κόμβο (TTF) ώθησαν ανοδικά το συμβόλαιο παράδοσης επόμενου μήνα, με συνέπεια τον Νοέμβριο το καύσιμο να τιμολογείται στη χώρα μας κατά μέσο όρο στα 46,81 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 36,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον προηγούμενο μήνα. Ως συνέπεια, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των προμηθευτών για ενίσχυση του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, λόγω των οποίων αύξησαν τα τιμολόγιά τους.
Όπως είχε γράψει το Insider.gr, σε σχέση με τον Οκτώβριο, τον επόμενο μήνα μόλις ένα τιμολόγιο παρέμεινε σταθερό, σε ένα μόνο η άνοδος κινήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ υπήρχαν και δύο προϊόντα που κατέγραψαν μείωση. Στα υπόλοιπα προϊόντα ρεύματος, οι αυξήσεις έφτασαν σε διψήφια ποσοστά.
Η πανευρωπαϊκή εικόνα
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 6 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου οι τιμές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, από το σύνολο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που αναλύονται στο πλαίσιο του δελτίου. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Όσλο (Νορβηγία) αγγίζοντας το 68%. Για το σύνολο του δείγματος, η μέση τελική τιμή συνέχισε τη γενική πτωτική της τάση, ένα μοτίβο
που παρατηρείται από τον Νοέμβριο του 2022, έπειτα από κάποιες διακυμάνσεις τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι μειώσεις στις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν γενικά οριακές, εκτός από τη Μαδρίτη, τη Λευκωσία και το Δουβλίνο, που σημείωσαν πτώση περίπου 10%. Οι λιανικές αγορές παρουσιάζουν σταθερότητα τους τελευταίους μήνες, ενώ οι τιμές λιανικής παραμένουν 20% και πλέον χαμηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από ένα χρόνο.
Οι τρεις ακριβότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Νοέμβριο ήταν το Δουβλίνο (44,28 λεπτά), το Λονδίνο (40,61 λεπτά) και το Βερολίνο (39,19 λεπτά ανά kWh).
Tα κυμαινόμενα τιμολόγια
Όσον αγορά την Αθήνα (Ελλάδα), ανάλογη αυξητική εικόνα τον Νοέμβριο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, προκύπτει και από την ανάλυση μόνο των κυμαινόμενων τιμολογίων. Σε αυτή την περίπτωση, η μέση τιμή για τα νοικοκυριά ήταν 23,25 λεπτά του ευρώ ανά kWh.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν το 9ο φθηνότερο.
Από τις 15 πρωτεύουσες, οι τρεις ακριβότερες τον προηγούμενο μήνα ήταν το Δουβλίνο (44,78 λεπτά), το Βερολίνο (41,5 λεπτά) και το Λονδίνο (39,23 λεπτά ανά kWh).
Άνοδος στο αέριο
Στην περίπτωση του αέριου, στην Ελλάδα (Αθήνα) καταγράφηκε αύξηση κατά 14% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ως συνέπεια, η μέση λιανική τιμή του καυσίμου διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 8,53 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Παρά την αύξηση πάντως, η χώρα μας παρέμεινε αρκετά κάτω από τον μέσο όρο των 27 ευρωπαϊκών πρωτευουσών των κρατών-μελών, ο οποίος ήταν 11,03 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Νοέμβριο. Ακριβότερες στην Ε.Ε. ήταν η Στοκχόλμη (28,42 λεπτά ανά kWh), το Άμστερνταμ (16,42 λεπτά) και η Κοπεγχάγη (15,63 λεπτά ανά kWh).