Σε πλήρη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι τα προσχέδια προϋπολογισμού (DBP) της Ελλάδας, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε σήμερα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι τα DBP της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας ευθυγραμμίζονται «σε γενικές γραμμές» με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, καλώντας τα εν λόγω μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση όπως απαιτείται.
Υπενθυμίζεται πως στις 21 Νοεμβρίου, το insider.gr έγραψε πως ο ελληνικός Προϋπολογισμός έλαβε «πιστοποίηση» έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήταν ανάμεσα στα κράτη που δεν είχαν «αστερίσκους» στις δημοσιονομικά τους σχέδια για το 2024, ενώ, αντιθέτως, συστάσεις απευθύνονται σε μεγάλα κράτη όπως στη Γαλλία για δημοσιονομικές αποκλίσεις αλλά και στη Γερμανία για την απόφασή της να παρατείνει τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος.
Η Ελλάδα παρόλα αυτά παραμένει σε καθεστώς υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (όπως και πολλά άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και για αυτό το λόγο θα υπάρχει ειδική μελέτη που θα ανακοινωθεί την άνοιξη. Η πολιτική πιστοποίηση των σημερινών γνωμοδοτήσεων θα γίνει από το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Aναμένεται επίσης το πακέτο των πορισμάτων για τη μεταπρογραμματική εποπτεία.
Το Eurogroup σημειώνει ότι τα προσχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου και καλεί αυτά τα κράτη μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση όπως απαιτείται. Σημειώνει επίσης την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια.
Το Eurogroup σημειώνει ότι, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα προσχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τη δημοσιονομική σύσταση του Συμβουλίου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται να είναι συσταλτική. Το Eurogroup καλεί αυτά τα κράτη μέλη να εξετάσουν εγκαίρως και όπως είναι απαραίτητο να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντόπισε η Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο και χαιρετίζει τη δέσμευσή τους για παρακολούθηση απαιτείται.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζουν ότι «περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μέτρων ενεργειακής στήριξης» και σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο μέγεθος της συσταλτικής επίδρασης θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα πιθανά μέτρα που έλαβε η Γερμανία ως απάντηση στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της.
«Ενώ οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενδείκνυται μια συνολική περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η τροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων», τονίζουν οι υπουργοί της ευρωζώνης, ενώ χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στην ευρωζώνη και υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής απορρόφησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κεφαλαίων της ΕΕ.
Το Eurogroup «χαιρετίζει το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ σχεδιάζουν να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, απουσία νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας και καλούν τα κράτη μέλη που αναμένεται να έχουν σημαντικά μέτρα ακόμη σε ισχύ για τη σταδιακή κατάργησή τους το συντομότερο δυνατό το 2024. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές αποταμιεύσεις για να μειώσουν τα κρατικά ελλείμματα». Σημειώνεται, επίσης, η πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει στο Συμβούλιο το άνοιγμα διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα την άνοιξη του 2024 και ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.