Κρίσιμο δείπνο στις Βρυξέλλες για τους δημοσιονομικούς κανόνες - Χαμηλά ο πήχης για τα ελληνικά αιτήματα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρίσιμο δείπνο στις Βρυξέλλες για τους δημοσιονομικούς κανόνες - Χαμηλά ο πήχης για τα ελληνικά αιτήματα
Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, το ενδεχόμενο να βγει «λευκός καπνός» για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στο ECOFIN χαρακτηρίζεται από τις Βρυξέλλες «δύσκολο». «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το δείπνο».

Αποστολή στις Βρυξέλλες

Κρίσιμα ραντεβού λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη σήμερα και αύριο. Πρόκειται για την τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση του έτους για το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με το «βαρύ» καθήκον της διαμόρφωσης μιας συμφωνίας για το νεο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ακολουθεί την σημερινή συνάντηση του Eurogroup.

To δύσκολο αυτό έργο έχει «βασανίσει» επί μακρόν τις ευρωπαϊκες κυβερνήσεις που έως τώρα έχουν αποτύχει να συγκλίνουν σε ένα συμβιβασμό, πριν την λήξη της διορίας της 1ης Ιανουαρίου 2024, η οποία και θα σημάνει το τέλος της ρήτρας διαφυγής και την επιστροφή στο παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, το ενδεχόμενο να βγει «λευκός καπνός» αύριο στο ECOFIN χαρακτηρίζεται από τις Βρυξέλλες «δύσκολο». Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασαν σχετικά πως «μία είναι η απάντηση: θα δούμε», χαρακτηριστικό της ασάφειας που περιβάλλει την αυριανή συνάντηση.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, λίγες ώρες πριν την έναρξη του δείπνου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δίνει 51% πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μέχρι αύριο το πρωί. Στο ίδιο κλίμα η Νάντια Καλβίνο μίλησε μια μια μακρά νύχτα που περιμένει τους ΥΠΟΙΚ στο δείπνο που θα ακολουθήσει το σημερινό Eurogroup. Τα σχόλια ήταν ωστόσο διφορούμενα και αντικρουόμενα από τους προσερχόμενους με τους Κρίστιαν Λίντνερ και την Φινλανδή ομόλογο του να ταλαντεύονται μεταξύ συγκρατημένης αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εξήγησαν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας θα έχει τρία βασικά θέματα στην ατζέντα του: το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την ευρωπαϊκή διεύρυνση και την χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Ενώ για το δεύτερο και το τρίτο τα πράγματα είναι πιο απλά, για το «φλέγον» πρώτο ζήτημα δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα προκύψει κάποια λύση στο τραπέζι, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το δείπνο», αναφέρθηκε, δηλαδή από το δούναι και λαβείν που θα πραγματοποιηθεί με γνώμονα τον συμβιβασμό.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, μια συνθήκη που ήταν εκ των πραγμάτων σύνθετη, καθώς έβρισκε εμπόδια στις διαφορετικές φιλοσοφίες και συμφέροντα των διακριτών μπλοκ (Βορράς και Νότος), έγινε ακόμα πιο περιπλεγμένη εξαιτίας της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καρλσρούης που έριξε στο δημοσιονομικό καναβάτσο την ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης. «Η συμφωνία σκοντάφτει στη Γερμανία», αναφέρθηκε, καθώς «η απόφαση της Καρλσρούης τινάζει στον αέρα τα γερμανικά δημοσιονομικά» και ως εκ τούτου επηρεάζει την συζήτηση για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης.

Εκτός των δύο μπλοκ, βορείων και νοτίων, στο τραπέζι είναι και η πρόταση της Κομισιόν, για την οποία οι πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν πως έχει ως σκοπό «να σταματήσει να συμπεριφέρεται στα κράτη μέλη σαν σε ανήλικα», βάζοντας τους ένα «ζουρλομανδύα» και λέγοντας τους τι θα κάνουν, ενώ θέλει να οικοδομήσει ένα πιο ρεαλιστικό και ευέλικτο σύστημα, που θα άπτεται των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε χώρας, καθώς “άλλο Σλοβενία και άλλο Γερμανία».

Έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για τις αυριανές διαπραγματεύσεις

Πέραν όμως του κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, η Ελλάδα έχει και έναν ειδικό λόγο να αναμένει τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο, καθώς έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον δημοσιονομικό υπολογισμό ελλειμμάτων των κρατών μελών. Παρόμοιες προτάσεις εξαίρεσης δαπανών έχουν καταθέσει και άλλες χώρες, της Ιταλίας συμπεριλαμβανομένης.

Οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούν πως των διαπραγματεύσεων θα «επιβιώσει» η πρόταση της Κομισιόν για εξατομικευμένα μνημόνια στις χώρες που θα υπερβαίνουν το όριο χρέους 60% του ΑΕΠ με ορίζοντα μείωσης τα 5-7 χρόνια. Αυτό που δεν αναμένεται να «επιβιώσει», τονίζουν, είναι οι προτάσεις των κρατών μελών για εξαιρέσεις συγκεκριμένων δαπανών, κάτι που αφορά και επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα η οποία είναι αναγκασμένη να δαπανά ένα ισχυρό τμήμα του προϋπολογισμού της στην άμυνα αλλά και σε ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στην οποία είναι η πλέον εκτεθειμένη.

Πλέον, το νέο αδιέξοδο στο οποίο δείχνει να περιέρχεται η Ευρώπη δείχνει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και το πλέον απευκταίο σενάριο, να μεταφερθεί η απόφαση μετά τις Ευρωπαϊκές εκλογές, με παράλληλη ενεργοποίηση του παλαιού Συμφώνου Σταθερότητας από 1/1/2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Μικρή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος Νοεμβρίου - Αισιόδοξες προσδοκίες στις υπηρεσίες

Προϋπολογισμός: Ενισχυμένα φοροέσοδα στο δεκάμηνο - Πρωτογενές πλεόνασμα στα 6,08 δισ. ευρώ

Προειδοποίηση ΕΚΤ: Κίνδυνος για τράπεζες και εξυπηρέτηση χρέους από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλά επιτόκια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider