Προϋπολογισμός: Ισχυρή υπεραπόδοση φοροεσόδων Νοεμβρίου - Πρωτογενές πλεόνασμα άνω του στόχου, στα 5,8 δισ.

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προϋπολογισμός: Ισχυρή υπεραπόδοση φοροεσόδων Νοεμβρίου - Πρωτογενές πλεόνασμα άνω του στόχου, στα 5,8 δισ.
Η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2024 «ποντάρει» στα ενισχυμένα φορολογικά έσοδα και στην διατήρηση των πρωτογενών αποτελεσμάτων. Υστέρηση μισού δισ. έναντι του στόχου εμφανίζεται στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών τον Νοέμβριο.

Για άλλον έναν μήνα, τον Νοέμβριο, τα φοροέσοδα ενίσχυσαν τα δημόσια ταμεία όπως φανερώνει το προσωρινό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού την Δευτέρα, ενώ αντίστοιχα καλές επιδόσεις καταγράφονται και για το εντεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ακόμα πως το πρωτογενές πλεόνασμα συνέχισε να είναι σταθερά πάνω από τον στόχο, φτάνοντας τα 5,8 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως στην υπεραπόδοση έπαιξε τον ρόλο της και η μεταφορά πληρωμών από μήνα σε μήνα, που «έριξε» τις δαπάνες.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η κυβέρνηση και στον προϋπολογισμό του 2024 «ποντάρει» στα ενισχυμένα φορολογικά έσοδα τα οποία αναμένει να πολλαπλασιαστούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ενώ κεντρική σημασία αποδίδει και στην διατήρηση των πρωτογενών αποτελεσμάτων τα οποία τοποθετεί στο 2,1% στο επόμενο έτος.

Υστέρηση μισού δισ. έναντι του στόχου εμφανίζεται στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών με το ΥΠΕΘΟ να εξηγεί πως οφείλεται στον ετεροχρονισμό πληρωμών των δαπανών μεταξύ των μηνών με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά τον Νοέμβριο ενώ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τον Δεκέμβριο.

Πώς κατανεμήθηκαν τα έσοδα

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις εισπράξεις του Νοεμβρίου, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,266 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 173 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου με τα έσοδα από φόρους να ανέρχονται σε 5,480 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 571 εκατ. ευρώ ή 11,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 718 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 133 εκατ. ευρώ από τον στόχο (584 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 123 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 363 εκατ. ευρώ από τον στόχο (486 εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχα,σε επίπεδο εντεκαμήνου, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 59,190 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 223 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 56,197 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 605 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 6,267 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 133 εκατ. ευρώ από τον στόχο (6,134 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,933 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 361 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3,294 δισ. ευρώ).

Το ΥΠΕΘΟ επισημαίνει πως η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα - Δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ καλύτερο του στόχου

Επιπλέον, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023, παρουσιάστηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,004 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,001 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 5,648 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5,854 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,771 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,091 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.Το σημαντικότερο μέρος της διαφοράς οφείλεται στον ετεροχρονισμό πληρωμών των δαπανών, που εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,775 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Υστέρηση στις επενδυτικές δαπάνες

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023 ανήλθαν στα 60,194 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,775 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (61,969 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Επίσης είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά 1,116 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών τόκων κατά 2,291 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και αντίρροπες μεταβολές σε λοιπές κατηγορίες δαπανών.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,270 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 568 εκατ. ευρώ,καθώς και τον ετεροχρονισμό της ανάλωσης των πιστώσεων υπό κατανομή.

Ως αξιοσημείωτες πληρωμές μπορούν να αναφερθούν: η επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. ύψους 786 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του MarketPass και της επέκτασης αυτού, η απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και οι φετινές πληρωμές επιδότησης Diesel θέρμανσης ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όλες οι προαναφερθείσες πληρωμές καλύφθηκαν με ανακατανομή πιστώσεων από το αποθεματικό για προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (πιστώσεις υπό κατανομή).

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 8,586 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση ύψους 504 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Οι δαπάνες του ΠΔΕ περιλαμβάνουν ποσό ύψους 124 εκατ. ευρώ προς εξυπηρέτηση μέτρων COVID-19, με σημαντικότερα εξ αυτών, την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19 στις Περιφέρειες, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Elevate Greece, τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και τη νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον και τηνεπιχορήγηση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, που διατηρούν φυσικό κατάστημα, για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζεται ότι: το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης έναντι του στόχου, οφείλεται στον ετεροχρονισμό πληρωμών των δαπανών μεταξύ των μηνών, που εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,775 δισ. ευρώ έναντι του στόχου κατά τον Νοέμβριο και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, 1,270 δισ. ευρώ οφείλεται στον ετεροχρονισμό των πληρωμών του τακτικού Προϋπολογισμού, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 568 εκατ. ευρώ, καθώς και της ανάλωσης των πιστώσεων υπό κατανομή.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 504 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο αναμένεται να αναλωθούν κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Αναφορικά με τα έσοδα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά το ενδεκάμηνο Ιανουάριο έως Νοέμβριο 2023 παρουσιάζει αύξηση κατά 223 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα από φόρους μετά τις επιστροφές, εμφανίζονται αυξημένα το ενδεκάμηνο κατά 472 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένα κατά 361 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Απειλή για τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή» οι αρρυθμίες στους πλειστηριασμούς 

ΕΣΠΑ: Αρχίζουν σήμερα τα 2 προγράμματα επιδοτήσεων έως 60% - Μοιράζουν 350 εκατ. ευρώ σε ΜμΕ

Ανάλυση Economist: Κορυφαία οικονομία το 2023 η ελληνική - «Απίθανος θρίαμβος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider