Νέο πακέτο κινήτρων και διευκολύνσεων για την προώθηση των συνεργασιών και των συγχωνεύσεων των μικρών επιχειρήσεων δρομολογεί για την ερχόμενη χρονιά το υπουργείο Εθνική Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται σχεδόν δύο χρόνια μετά από την θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων με το νόμο 4935/2022 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς που μεταξύ άλλων έφερε μείωση του φόρου εισοδήματος έως και κατά 30% για τις συγχωνεύσεις και τις συνεργασίες προσώπων και εκπτώσεις δαπανών για την απόκτηση εταιρικών συμμετοχών.
Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως, αν και ο νόμος αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν φάνηκε αρκετός για να πυροδοτήσει ένα ικανοποιητικό κύμα επιχειρηματικών και επαγγελματικών ενώσεων. Αυτό εξάλλου εξηγούσαν πρόσφατα νομικοί κύκλοι στο insider.gr σημειώνοντας πως πολλές φορές η έλλειψη σαφήνειας και η απουσία διευκρινήσεων από τη φορολογική διοίκηση δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση των ευνοϊκών διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου.
Ο στόχος όμως για πιο ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένει. Βρίσκεται μάλιστα στον πυρήνα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και αυτό γιατί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως φαίνεται συνεχώς από μελέτες και έρευνες, είναι λιγότερο παραγωγικές και ανταγωνιστικές. δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν φορολογικά. Για αυτό τον λόγο ετοιμάζεται και νέο πακέτο μέτρων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την φορά θα συνοδεύεται και από χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Καρότο και μαστίγιο»
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως η προώθηση των επιχειρηματικών συνεργασιών είναι κατά βάση, θέμα επιχειρηματικής κουλτούρας. Σημειώνουν, όμως πως εκτός από τα κίνητρα ενισχυτικά σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Είναι άγνωστο γιατί τρεις ή τέσσερις ελεύθεροι επαγγελματίες όπως για παράδειγμα δικηγόροι δεν ανοίγουν από κοινού μια εταιρεία μοιράζοντας τα λειτουργικά κόστη και αξιοποιώντας οικονομίες κλίματος. Τώρα έχουν και έναν λόγο παραπάνω», αναφέρουν σε συζητήσεις στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Με την εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος για 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες από τα εισοδήματα του 2023 και έπειτα, πολλοί αναζητούν λύσεις. Μια από αυτές μπορεί να είναι και η διακοπή του ελεύθερου επαγγελματίας και η δημιουργία μιας εταιρείας.
Αρκεί αυτή η εταιρεία να έχει τουλάχιστον δύο εταίρους ή μετόχους, γιατί έχει προβλεφθεί από τη νομοθεσία η περίπτωση ένας ελεύθερος επαγγελματίας να διακόψει την δραστηριότητά του και να ανοίξει μονοπρόσωπη εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον η μονοπρόσωπη εταιρεία έχει ίδιο ΚΑΔ με την δραστηριότητα που ασκούσε ο μοναδικός μέτοχος, τότε εφαρμόζεται και πάλι το τεκμαρτό εισόδημα.