Τουρκία: Μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%
O καθαρός, μηνιαίος, κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται πλέον στις 17.000 λίρες (578 δολάρια).

Σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει από τις πιέσεις του ολοένα και αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, η Τουρκία ανακοίνωσε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο καθαρός, μηνιαίος, κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται πλέον στις 17.000 λίρες (578 δολάρια).

Η κίνηση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να ξεπεράσει το 70% τους επόμενους μήνες και να καταστεί σημαντικός παράγοντας για το οικονομικό τοπίο της χώρας.

Επίσης η απόφαση, που επηρεάζει πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας, σηματοδοτεί μεταβολή από την πολιτική των διπλών προσαρμογών των προηγούμενων ετών.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Vedat Isikhan, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει στον πληθωρισμό να επηρεάσει αρνητικά τους εργαζόμενους. «Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας να μην επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι μας να τσακιστούν από τον πληθωρισμό», επιβεβαίωσε ο υπουργός.

Τα «φώτα» στρέφονται πλέον στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και στους επενδυτές που αναζητούν πληροφορίες για την οικονομική πορεία της Τουρκίας. Η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρείται σημαντικός δείκτης των οικονομικών πολιτικών της χώρας μετά τις εκλογές του Μαΐου και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου.

Οίκοι της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs Group και Morgan Stanley, έχουν προειδοποιήσει ότι μια προσαρμογή του κατώτατου μισθού που υπερβαίνει το 40-50% θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο το εορταστικό τραπέζι

gazzetta
gazzetta reader insider insider