Θετικό νέο είναι η σημαντική πτώση των πληθωριστικών προσδοκιών για τους επόμενους 12 μήνες αλλά και την επόμενη τριετία, στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ. Οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών ανεξαρτήτως εισοδήματος συγκλίνουν έντονα για να προκύψει διάμεση τιμή αναμενόμενου πληθωρισμού 3,2% στο επόμενο 12μηνο έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 4%.
Οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι σημαντικό στοιχείο για την οικονομία και διαμορφώνει κλίμα καθώς οι προσδοκίες διαμορφώνουν καταναλωτικές συμπεριφορές για ταχύτερες αγορές και μεγαλύτερη ζήτηση ή για αποφυγή τους και μειωμένη ζήτηση που επηρεάζει αντίστοιχα τις τιμές. Το στοιχείο συμπίπτει και τις προσδοκίες για μειωμένες ονομαστικές δαπάνες που κατέγραψε η ίδια έρευνα.
Η έρευνα της ΕΚΤ ενισχύει την εικόνα για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα ως τάση κινείται παράλληλα με τον δείκτη οικονομικού κλίματος που μετρά η Επιτροπή (για την Ελλάδα το ΙΟΒΕ) και ανακοινώθηκε προ ημέρων, καταγράφοντας ανάλογα πτωτικές προσδοκίες για την πορεία των τιμών. Ειδικά στην Ελλάδα, ναι μεν ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει δύο διαδοχικούς μήνες οριακής υποχώρησης (το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο), αλλά η απόλυτη τιμή είναι πολύ πιο υψηλή από αυτή του μέσου όρου της ΕΕ και η μακροχρόνια τάση που καταγράφεται είναι ανοδική.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία για την Ελλάδα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται ήπια καθώς υποχωρεί ο αντιληπτός πληθωρισμός κινούμενος πάντως σε αρνητικό εύρος απαντήσεων (μεγάλη άνοδο τιμών είδε το 80,07% των Ελλήνων τον Δεκέμβριο, έναντι κατά μέσο όρο του 53,91% των Ευρωπαίων).
Τα επιτόκια και ο απρόβλεπτος παράγοντας
Τα στοιχεία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να ευοδωθεί η αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες και ένας από αυτούς είναι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Στην έρευνα της ΕΚΤ οι διάμεσες προσδοκίες (αφαίρεση των αντίθετων ακραίων προβλέψεων) για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, πολύ κάτω από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού στο παρελθόν. Μειώθηκε ελαφρά επίσης η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, οι διάμεσες πληθωριστικές προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο, υποχώρησαν το Νοέμβριο στο 3,2% από 4% τον Οκτώβριο και για την ερχόμενη τριετία στο 2,2% από 2,5% πολύ κοντά στο επιδιωκόμενο επίπεδο πληθωρισμού.
Οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αν και οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες (ηλικίας 55-70 ετών).
Υπάρχει πάντα η απόκλιση των εκτιμήσεων μεταξύ των νεότερων 18-34 ετών που είναι πιο αισιόδοξοι και προβλέπουν πτώση του πληθωρισμού στο 3% το ερχόμενο 12μηνο ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σχεδόν συμπίπτουν στην εκτίμησή τους για αναμενόμενο πληθωρισμό 3,4%. Αντίθετα εντυπωσιακή είναι η σχεδόν ταύτιση απόψεων μεταξύ ομάδων με διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια.