Γερμανικό think tank για Κίνα: H ανάπτυξη άλλων τομέων -πλην των ακινήτων- θα αυξήσει τις «τριβές» με τη Δύση 

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γερμανικό think tank για Κίνα: H ανάπτυξη άλλων τομέων -πλην των ακινήτων- θα αυξήσει τις «τριβές» με τη Δύση 
Η οικονομική σύνδεση με την Κίνα απασχολεί τους αναλυτές

Η μείωση των κινδύνων που πηγάζουν από την οικονομική σύνδεση με την Κίνα είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία θέματα στις αίθουσες συνεδριάσεων και στις πολιτικές συζητήσεις της Γερμανίας (μαζί και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός). Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Κίνας εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για να μειώσει τις συνέπειες αυτού του απορρυθμιστικού κινδύνου για τη χώρα της και να μειώσει τις δικές της εξαρτήσεις, για παράδειγμα στις εισαγωγές ενέργειας ή στην παραγωγή ημιαγωγών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κίνας, αυτή η οικονομική ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας ασφαλείας που έχει θέσει η ηγεσία του Πεκίνου φέτος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας σε περίπου 650 εμπειρογνώμονες της Κίνας που διεξήγαγε το γερμανικό Ινστιτούτο το οποίο είναι εξειδικευμένο σε ζητήματα που αφορούν στην Κίνα (Merics), την οποία αποκάλυψε χθες (16.01.24) η Handelsblatt. Το Merics αναλύει ότι η Κίνα είναι επίσης διατεθειμένη να θυσιάσει την οικονομική ανάπτυξη για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί της Κίνας βλέπουν ασφαλώς τον κίνδυνο ότι η υψηλή ανεργία των νέων, οι κακές συνθήκες εργασίας ή τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε δημόσια δυσαρέσκεια. Και οι εμπειρογνώμονες της Κίνας βλέπουν την προστασία από τέτοιες κοινωνικές αναταραχές ως τη δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα του Πεκίνου όσον αφορά τους κινδύνους - ακριβώς μαζί με τους κινδύνους στα Στενά της Ταϊβάν. Το Πεκίνο βρίσκεται επομένως σε ένα μικρό δίλημμα.

Τα προβλήματα των ακινήτων θα συνεχίσουν να αποτελούν βάρος το 2024

Δεν υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης φέτος - το αντίθετο μάλιστα. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μέτρια ανάπτυξη για τα κινεζικά δεδομένα της τάξης του 4,5% για το 2024, ακολουθούμενη από 4,3% το επόμενο έτος. Οι επικεφαλής οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπουν επίσης ότι τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, η αδύναμη βιομηχανική παραγωγή και η ασθενής εγχώρια κατανάλωση είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φέτος. Το περασμένο έτος 2023 - στην πραγματικότητα το έτος ανάκαμψης μετά το λουκέτο της χώρας από τον κορονοϊό - το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας είναι πιθανό να έχει αυξηθεί κατά 5%.

Ωστόσο, η ανάπτυξη είναι πιθανό να ήταν ιδιαίτερα αδύναμη κατά το τέταρτο τρίμηνο, για το οποίο τα στοιχεία θα παρουσιαστούν σήμερα (17.01.24). Οι κινεζικές εξαγωγές, που συνήθως αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, μειώθηκαν κατά 4,6% πέρυσι. Η οικονομία παλεύει επίσης με ένα αποπληθωριστικό σπιράλ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε πρόσφατα για τρεις συνεχόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές ανέμεναν σταθερά ότι η κινεζική κεντρική τράπεζα θα μείωνε ένα σημαντικό βασικό επιτόκιο τη Δευτέρα - δεν το έκανε, αλλά άντλησε περισσότερα χρήματα στις τράπεζες της χώρας.

Οι αναπτυσσόμενοι τομείς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα κατασκευαστικά προβλήματα

Η ηγεσία στο Πεκίνο θέλει να επεκτείνει περαιτέρω καινοτόμους οικονομικούς τομείς όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι μπαταρίες και οι ηλιακοί συλλέκτες - και αυτοί πράγματι αναπτύσσονται έντονα. Ωστόσο, όπως ανέλυσε πρόσφατα σε μελέτη της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, οι τομείς αυτοί εξακολουθούν να είναι πολύ μικρότεροι από τον τομέα των υποδομών και των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει από το ένα πέμπτο έως το ένα τρίτο της οικονομικής παραγωγής, ανάλογα με τον υπολογισμό. Μια στροφή προς αυτούς τους τομείς θα είχε επομένως αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η προώθηση αυτών των τομέων οδηγεί σε διεθνείς οικονομικές τριβές. Η Επιτροπή της ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος κατά πόσον η προώθηση του τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το Πεκίνο δεν οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από τη Merics αναμένουν επίσης μια «σταδιακή επιδείνωση» των σχέσεων Ευρώπης-Κίνας, η οποία θα εξαπλωθεί από το πολιτικό στο οικονομικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ στις σχέσεις της με την Κίνα είναι να παραμείνει ενωμένη.

Η ανάπτυξη 3% θα μπορούσε να γίνει φυσιολογική για την Κίνα

Παρ' όλες τις πολιτικές αναδιοργάνωσης και αντιστάθμισης κινδύνων, η Κίνα θα παρατηρήσει τη διεθνή διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού προς άλλες χώρες, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. Ως εκ τούτου, βλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα θα πέσει στο τρία τοις εκατό μέσα σε αυτή τη δεκαετία - περίπου στο μισό του ρυθμού ανάπτυξης πριν από το ξέσπασμα του Covid. Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, αυτό εξηγεί την ισχυρή εστίαση της ηγεσίας του Πεκίνου στην οικονομική ασφάλεια και τη θέση της χώρας στον γεωοικονομικό ανταγωνισμό. Κανένας άλλος παράγοντας δεν θα χαρακτηρίσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τόσο έντονα φέτος, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Κίνας που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η ηγεσία της χώρας προωθεί τη διαφοροποίηση των ενεργειακών εισαγωγών της, την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εγχώρια παραγωγή τσιπ. Η έννοια της εθνικής ασφάλειας του κρατικού και κομματικού ηγέτη Σι Τζινπίνγκ περιλαμβάνει τον στρατό, τις πρώτες ύλες, την τεχνολογία και τα ευαίσθητα δεδομένα. Οι εμπειρογνώμονες της Κίνας που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν αύξηση του κρατικού ελέγχου, περαιτέρω οικονομικές επιβαρύνσεις, για παράδειγμα στον τομέα των ακινήτων, και ότι η κοινωνία θα αισθανθεί σαφώς την οικονομική πίεση ως περαιτέρω διαμορφωτικούς παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Βήματα όπως η πολιτική καινοτομίας ή η απελευθέρωση της αγοράς θεωρούνται μόνο από λίγους ως παράγοντες διαμόρφωσης της οικονομικής ανάπτυξης φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο γερμανικό «μικροσκόπιο» το «κρυφό» δημόσιο χρέος των κρατών – μελών της ΕΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider