Σε ένα περιβάλλον επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει και πάλι το 2024, με τη βοήθεια των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμά η ING. Σύμφωνα με τον ολλανδικό όμιλο, η ελληνική οικονομία έκλεισε το 2023 με ανάπτυξη 2% και θα εμφανίσει ρυθμούς 1,3% το 2024 και 2% το 2025.
«Μετά από ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο, το ελληνικό εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ήταν σταθερό το τρίτο τρίμηνο του 2023, αμετάβλητο στο τρίμηνο από 1,1% στο δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, αλλά ακόμα αρκετά θετικό στο έτος με +2,1%. Οι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και οι χαμηλές εξαγωγές αποτέλεσαν μέρος της εξήγησης, μαζί με την επιβράδυνση της κατανάλωσης, καθώς η ανεκπλήρωτη ζήτηση εξασθένησε. Ωστόσο, τα στοιχεία για την κατανάλωση έμοιαζαν κάπως αινιγματικά, δεδομένης της ισχυρής εισροής εξωτερικού τουρισμού στη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο σχετικό report.
Αναφορικά με τις πλημμύρες, ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις τους περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τρίτο τρίμηνο, χωρίς να αποκλείεται κάποια επιρροή στα στοιχεία του τέταρτο τριμήνου. Παράλληλα, ωστόσο, το πλήγμα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε μία σημαντική περιοχή για την παραγωγή τροφίμων της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει ήδη παρασύρει ανοδικά τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο οποίος τον Νοέμβριο εξακολουθούσε να εμφανίζει ισχυρό ρυθμό αύξησης 9%.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η σχέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Ελλάδα
Τούτων δοθέντων, η τράπεζα υπογραμμίζει πως η εικόνα της ανάπτυξης μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο, αλλά οι έρευνες για τις επιχειρήσεις στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα. Οι κατασκευαστές γίνονται πιο απαισιόδοξοι και οι πάροχοι υπηρεσιών πιο αισιόδοξοι, προς το τέλος του έτους. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι πιο ευμετάβλητη, αλλά υποστηρίζεται από την ανθεκτική αγορά εργασίας, καθώς το Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας επιβεβαιώθηκε στο 9,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, πολύ πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους.
Η Ελλάδα θα ξεπεράσει σε ανάπτυξη την Ευρωζώνη
Ταυτόχρονα, η ING τονίζει πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης το 2024, παρόλο που η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους με τους ομολόγους της, καθώς θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα κονδύλια του RRF και να προχωρήσει σε επενδύσεις που αποτελούν παράγοντα - κλειδί και θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο από τις μεταρρυθμίσεις. «Ο επενδυτικός δίαυλος θα είναι επομένως καθοριστικός, ενδεχομένως υποβοηθούμενος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από την αναμενόμενη χαλάρωση της επιτοκιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» τονίζει.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Στο 2,5% η άνοδος ΑΕΠ το 2024 έναντι 3% προηγούμενης πρόβλεψης - Οι 11 συστάσεις πολιτικής και οι 4 κίνδυνοι
Ώθηση στην ανάπτυξη από την επενδυτική βαθμίδα
Τέλος, χαρακτηρίζει θετικό το δημοσιονομικό περιβάλλον, εκτιμώντας ότι το 2023 θα μπορούσε να κλείσει με έλλειμμα γύρω στο 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1%.Για το 2024, ο οίκος περιμένει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ και χρέος στο 154,2%, με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2025 να προβλέπονται στο
Έπειτα από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Fitch τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα έχει τώρα καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας με σταθερές προοπτικές στο χρέος της από δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων, κάτι το οποίο οι αγορές έχουν προσέξει, με αποτέλεσμα το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να πέσει στην περιοχή των 110 μονάδων βάσης. «Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα προσθέτει στις ανοδικές προοπτικές για την ανάπτυξη» σημειώνει η ING.
Πέρα από την θετική επίδραση της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ελκυστικότερη για τις εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις, ωθώντας την ανάπτυξη πάνω από το 1,3% που περιμένει η ING για το 2024, όπως συμπεραίνει καταληκτικά.