«Plan b» για τη σύναψη «πράσινων» PPAs από τις εγχώριες βιομηχανίες επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό ενεργοβόρες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Ενέργεια η οποία όχι μόνο θα εξασφαλίσει στις βιομηχανίες μακροπρόθεσμη ορατότητα για μέρος τουλάχιστον του ενεργειακού τους κόστους, αλλά και μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.
Το σχέδιο αυτό εμπλέκει τα μέτρα για τη διεύρυνση του ηλεκτρικού «χώρου», που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ο ένας πυλώνας αυτών των μέτρων αφορά την απελευθέρωση δυναμικότητας από υποψήφιες φωτοβολταϊκές μονάδες που δεσμεύουν ήδη δυναμικότητα, με την κινητροδότησή τους ώστε οι ιδιοκτήτες τους να συναινέσουν σε ενισχυμένο «κόφτη» στην παραγωγή τους, αλλά και στην προσθήκη μπαταρίας. Προκαταρκτικοί υπολογισμοί τοποθετούν αυτό το χαρτοφυλάκιο στα 2 GW.
Το κίνητρο στα φωτοβολταϊκά θα δοθεί με τη διασφάλιση εγγυημένου εσόδου (μέσω λειτουργικής ενίσχυσης), συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς που θα σχεδιαστούν για αυτό τον σκοπό. Έτσι, το σχέδιο του υπουργείου είναι το εγγυημένο έσοδο να μην καλύπτει το σύνολο της παραγωγής των φωτοβολταϊκών, αλλά ένα ποσοστό της. Για το υπόλοιπο ποσοστό, οι μονάδες θα είναι υποχρεωμένες να το διαθέσουν σε βιομηχανικούς καταναλωτές, συνάπτοντας «πράσινα» PPAs.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα πράσινα τιμολόγια πάνω από το 75% της λιανικής
Καθυστέρηση των συμφωνιών
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που και η ιδέα των διαγωνισμών έχει «κλειδώσει», αντίθετα δεν έχει οριστικοποιηθεί η προοπτική να αποτελέσουν παράλληλα «όχημα» για την προώθηση των «πράσινων» PPAs. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο αξιολογεί τη συγκεκριμένη λύση, καθώς έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά να υλοποιηθούν οι συμφωνίες για αγοραπωλησίες «πράσινης» ενέργειας, οι οποίες έχουν ήδη συναφθεί.
Ο λόγος είναι πως στις συμφωνίες αυτές εμπλέκονται υποψήφια έργα ΑΠΕ, τα οποία βρίσκονται στην Ομάδα Β της σειράς προτεραιοτήτων, με την οποία εξετάζονται οι αιτήσεις για πρόσβαση στο ηλεκτρικό σύστημα. Ωστόσο, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης συρρίκνωσης του ηλεκτρικού «χώρου», ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διεκπεραίωση των έργων της πρώτης Ομάδας στη σειρά προτεραιοτήτων. Επίσης, αν δεν αλλάξει η σειρά προτεραιότητας, οι αιτήσεις στην Ομάδα Β θα εξετάζονται εναλλάξ με αυτές της Ομάδας Γ, καθυστερώντας έτι περαιτέρω την ωρίμανση των έργων.
Είναι ενδεικτικό ότι τα PPAs που έχει συνάψει η ΔΕΗ με δύο εγχώριους βιομηχανικούς Ομίλους προβλέπουν πως οι αντίστοιχοι σταθμοί ΑΠΕ θα είναι έτοιμοι να τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές του 2025. Ένα ορόσημο που είναι πρακτικά αδύνατον να επιτευχθεί πλέον, καθώς τα έργα δεν έχουν καν κατοχυρώσει δυναμικότητα στο σύστημα. Επομένως, το ενδιαφέρον των βιομηχανιών έχει πλέον ατονήσει, με δεδομένη και την αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Άμεση υλοποίηση
Επίσης, η απελευθέρωση ηλεκτρικού «χώρου», με τα μέτρα που προωθεί το ΥΠΕΝ, δεν εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 4 GW στην καλύτερη περίπτωση. Έτσι, δεν πρόκειται να καλύψει το σύνολο των έργων που βρίσκονται στην Ομάδα Β, αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» σημαντική μερίδα των PPAs που έχουν συμφωνηθεί – ακόμη και πρώιμων, για τα οποία έχουν υπογραφεί προσύμφωνα.
Στον αντίποδα, η σύναψη «πράσινων» PPAs με ήδη ώριμα φωτοβολταϊκά έχει το πλεονέκτημα πως τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Επίσης, η διενέργεια των διαγωνισμών θα διασφαλίσει μία μεγάλη «δεξαμενή» υποψήφιων τροφοδοτών για τις βιομηχανίες, γεγονός το οποίο αναμένεται να συγκρατήσει τις τιμές στις οποίες θα κλειδώσουν οι σχετικές συμφωνίες.
Μάλιστα, ο παράγοντας χρόνος είναι κρίσιμος ειδικά για τις εξωστρεφείς βιομηχανίες, καθώς τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές αγορές, το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων τους είναι απαραίτητο για να διεκδικήσουν νέες παραγγελίες.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αέριο: Επεκτείνεται ο «διάδρομος» εξαγωγών από Ελλάδα – Στις χώρες τροφοδοσίας και Μολδαβία, Ουκρανία
«Αγκάθι» το σχήμα ενίσχυσης
Ακόμη πάντως κι αν όντως προκριθεί από το ΥΠΕΝ το σχέδιο προώθησης των PPAs παράλληλα με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ηλεκτρικού «χώρου», θα παραμένει προς εκκρεμότητα η συγκράτηση των τιμών τροφοδοσίας των βιομηχανιών με «πράσινο» ρεύμα. Ο λόγος είναι πως το σχήμα που είχε υποβάλει το ΥΠΕΝ για αυτό τον σκοπό στις Βρυξέλλες, το λεγόμενο Green Pool, όπως έχει γράψει το Insider.gr, έχει απορριφθεί (προς ώρας ανεπίσημα) από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται πως το Green Pool είχε σχεδιαστεί από το υπουργείο με σκοπό να απαλλάξει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από το κόστος που χρειάζεται, ώστε η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή να προσαρμοστεί στις ανάγκες των εργοστασίων για σταθερή τροφοδοσία με ρεύμα. Έτσι, σκοπός του σχήματος ήταν να επιδοτηθεί αυτό το κόστος προσαρμογής της παραγωγής στη ζήτηση (γνωστό και ως κόστος διαμόρφωσης). Με άλλα λόγια, σκοπός ήταν να διασφαλιστεί πως το ρεύμα εκτός από «πράσινο», θα έχει και προσιτή τιμή - απαλλαγμένο από το κόστος διαμόρφωσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, πάντως, αυτό που προέχει στην τρέχουσα συγκυρία είναι να διασφαλισθεί πως θα αρχίσουν να «τρέχουν» σύντομα ανάλογες συμφωνίες, ανάμεσα σε παραγωγούς ΑΠΕ και εγχώριες ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Εξάλλου, τα μέτρα για την απελευθέρωση ηλεκτρικού «χώρου», βάζουν πρωτίστως στο κάδρο την υλοποίηση έστω κι ενός μέρους των μονάδων ΑΠΕ που βρίσκονται στην Ομάδα Β. Αν διασφαλιστεί αυτό, τότε σε δεύτερο χρόνο θα αναζητηθεί φόρμουλα για την αποκλιμάκωση του κόστους.