Μετά τις παρεμβάσεις για την κατηγοροποίηση των τιμολογίων ρεύματος, και τη θέσπιση του ειδικού (πράσινου) προϊόντος προμήθειας, τις επόμενες κινήσεις σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προωθήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», όσο και για την άρση των στρεβλώσεων στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας.
Τα μέτρα θα ενταχθούν σε επικείμενο σχέδιο νόμου, το οποίο θα έχει ως κύριο αντικείμενο την πολεοδομική μεταρρύθμιση που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό ΠΕΝ, Θόδωρο Σκυλακάκη. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου, το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προς το τέλος του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι με τον «ενεργειακό τουρισμό», μικρή μερίδα καταναλωτών χρησιμοποιεί ένα «παραθυράκι» στον Κώδικα Προμήθειας, ώστε να μετακινείται από τον ένα προμηθευτή στον άλλο, αφήνοντας φέσια στις εταιρείες. Με βάση εκτιμήσεις των εταιρειών, με αυτό τον τρόπο οι οφειλές στο σύνολο των παρόχων ξεπερνούν τα 300-400 εκατομμύρια.
Στρατηγικοί κακοπληρωτές
Όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, με τη ρύθμιση θα εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο όρος του «στρατηγικού κακοπληρωτή», ο οποίος στην περίπτωση των νοικοκυριών από την 1η Ιανουαρίου 2020 και για μία 5ετία, θα είναι ο καταναλωτής ο οποίος έχει αφήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δύο προηγούμενους παρόχους, ενώ έχει χρέη και στον τρίτο προμηθευτή από τον οποίο προμηθεύεται πλέον ρεύμα.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει την τρίτη εταιρεία, αν δεν εξοφλήσει ή δεν διακανονίσει τις οφειλές του. Ανάλογη θα είναι και η «διαχείριση» των επιχειρήσεων, και για το ίδιο χρονικό «παράθυρο», με το μπλόκο ωστόσο να αφορά τη μετακίνηση από τον δεύτερο πάροχο, στον οποίο έχουν χρέη.
Η λύση αυτή θα υλοποιηθεί με το σύστημα σήμανσης οφειλετών (debt flagging) που θα δημιουργήσει o ΔΕΔΔΗΕ και το οποίο θα «κουμπώσει» στην πληροφοριακή του πλατφόρμα «Θαλής». Όταν ένας πελάτης συμπληρώσει δύο ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, τότε θα ενεργοποιείται η δυνατότητα του προμηθευτή του να τον «κοκκινίσει» στο debt flagging. Επομένως, όταν κάποιος οικιακός καταναλωτής θα έχει «κοκκινιστεί» από τρεις προμηθευτές, από την 1η Ιανουαρίου 2020 και για μία 5ετία, δεν θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή.
Καθολική Υπηρεσία
Όσον αφορά την Καθολική Υπηρεσία, θα θεσμοθετηθεί 4μηνο χρονικό όριο παραμονής σε αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, για όσους καταναλωτές ενταχθούν και έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εταιρεία από την οποία προμηθεύονταν νωρίτερα ηλεκτρική ενέργεια, ο προμηθευτής που τους αναλαμβάνει στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας, θα τους ενημερώνει εξαρχής για την τετράμηνη προθεσμία. Κάτι που σημαίνει πως, μετά την παρέλευσή της, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή απενεργοποίησης της παροχής, προχωρώντας επίσης σε παύση της εκπροσώπησης.
Από την άλλη πλευρά, θα προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση για τους καταναλωτές οι οποίοι εντάσσονται στην Καθολική Υπηρεσία χωρίς να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως αυτή τη στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να παραμείνουν στο εν λόγω καθεστώς, για όσο χρονικό διάστημα αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους.
Επίσης, για τους ευάλωτους καταναλωτές θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να διατηρηθεί ένα ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας. Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει απαγορευτικό στις διακοπές ηλεκτροδότησης τον χειμώνα και το καλοκαίρι, όπως επίσης και συγκεκριμένη «φόρμουλα» για τον διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε οι δόσεις να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα.