Τι περιμένουν οι αγορές από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Πότε θα ξεκινήσει η μείωση επιτοκίων

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι περιμένουν οι αγορές από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Πότε θα ξεκινήσει η μείωση επιτοκίων
Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα
Οι επενδυτές «διψούν» για ενδείξεις αναφορικά με το πότε θα λάβουν χώρα οι μειώσεις επιτοκίων. Προς Ιούνιο οι πρώτες περικοπές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα -όπως εκτιμούν οι αγορές- θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της προχωρώντας στο τρίτο διαδοχικό pause στην αυριανή συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής -σε ένα επίπεδο, δε, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ- ενώ οι επενδυτές «διψούν» για ενδείξεις που θα αφορούν το πότε θα λάβουν χώρα οι πιθανές μειώσεις και θα «κρέμονται» από τα χείλη της Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά την ανακοίνωση, με όλα τα «σημάδια» να δείχνουν... καλοκαίρι.

Παρόλο που η άνοδος των τιμών επιβραδύνεται και το υψηλό κόστος δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση για δάνεια, η ΕΚΤ φαίνεται πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ώστε να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, ειδικά από την στιγμή που το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της συρρικνώνεται με αργούς ρυθμούς, με τις προβλέψεις των ειδικών να συνηγορούν πως θα λάβουν χώρα προς Ιούνιο.

Όπως από καιρό έχει γράψει το insider.gr, αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανατροπή στο μέτωπο του πληθωρισμού, μια πιθανή πρώτη μείωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο παράλληλα με τις Ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, κάνουν λόγο για συντηρητικές κινήσεις της τάξης του 0,25%, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν πέντε κινήσεις μέσα στο έτος έως ότου τα επιτόκια «κατηφορίσουν» στο 2,75%. Οι αναλυτές, μάλιστα, επικαλούνται και τον Κροάτη κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόρις Βούιτσιτς ο οποίος σε δηλώσεις του πρόκρινε σταθερές κινήσεις στα επιτόκια της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Βεβαίως, όπως έχουμε εξηγήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την ΕΚΤ, παραμένει το πώς θα εξοφληθεί η πολύ μεγάλη ρευστότητα, που έχει διοχετεύσει σε δάνεια με χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια στα προηγούμενα χρόνια της περιόδου του νομισματικού πληθωρισμού που ξεπερνά το 1,7 τρισ. ευρώ για την αγορά κρατικών ομολόγων και το μισό τρισ. ευρώ για τις τράπεζες.

«Η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο είναι, ως συνήθως, απίθανο να δώσει αλλαγές πολιτικής ή σημαντικά μηνύματα πολιτικής, που θα εντείνουν τους προβληματισμούς για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων» τονίζουν από την πλευρά τους οικονομολόγοι της Société Générale. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, έδειξαν ότι είναι πολύ απίθανο να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια, αλλά οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση θεωρείται πρόωρη, ενώ ταυτόχρονα υποδηλώνουν πως το εν λόγω status quo θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, τα «γεράκια» της ΕΚΤ στέλνουν το διαρκές και επαναλαμβανόμενο μήνυμα ότι οι περικοπές θεωρούνται ακόμη πρώιμες. Ο Πρόεδρος της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Κλαας Κνοτ διεμήνυσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα ότι τα τρέχοντα στοιχήματα της αγοράς θα μπορούσαν να είναι «αυτοκαταστροφικά», επειδή «σε όσο περισσότερη χαλάρωση ποντάρει η αγορά, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να μειώσουμε τα επιτόκια».

Με την σειρά της, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως συμφωνεί με όσους θεωρούν πιθανή μια μείωση επιτοκίων προς το καλοκαίρι, ωστόσο προειδοποίησε πως εξακολουθεί να παραμένει «επιφυλακτική» και ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά πως η όποια απόφαση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα παραμένει αυστηρά «εξαρτημένη» από τα οικονομικά δεδομένα και τις πιέσεις των τιμών εν μέσω της πληθωριστικής λαίλαπας.

Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως, ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πάτησε «γκάζι» στο 2,9% από 2,4% προηγουμένως τον Δεκέμβριο, μεγαλώνοντας την απόσταση από την τιμή-στόχο της ΕΚΤ στο 2% και περιπλέκοντας έτσι τις προσδοκίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια.

Eπίσης, πολλοί βλέπουν κινδύνους από τη γεωπολιτική αστάθεια με τους πολέμους Ρωσίας - Ουκρανίας και Ισραήλ - Χαμάς, αλλά και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, σε συνδυασμό με τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών που διατυπώνονται πανευρωπαϊκά στην αγορά εργασίας, ενώ οι τελικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της άνοιξης. «Χαμηλότερος πληθωρισμός και πιο ισορροπημένοι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι οι προϋποθέσεις για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με μειώσεις επιτοκίων φέτος», εκτιμούν οι αναλυτές της BNP Paribas. «Η ΕΚΤ θα επισημάνει πως είναι πιο κοντά στην έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής χωρίς ωστόσο να εξαγγείλει μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων, ούτε να κηρύξει τη νίκη στη μάχη του πληθωρισμού», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά.

Η UBS όπως αποσαφηνίζει ο Ράινχαρντ Κλουζ, επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας στην Ευρώπη, μετά τις «γερακίσιες» τοποθετήσεις τραπεζιτών, ιδιαίτερα στο Νταβός, εκτιμά πως η πρώτη περικοπή μετά από τον Μάιο, συμπληρώνοντας ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο θα είναι πιο σημαντική.

Οι οικονομολόγοι στο Berenberg διαφωνούν με τις εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, τονίζοντας πως είναι κομβικά τα στοιχεία για τους μισθούς του Μαΐου καθώς και το πλήρες σύνολο προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έως το τέλος του πρώτου τριμήνου. Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται πιο ρεαλιστικό το σενάριο που λέει ότι οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο, όπως υποστήριξαν χαρακτηριστικά, προβλέποντας επίσης ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2025 καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα αποτρέψει μια διαρκή αποκλιμάκωση των πιέσεων, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της δυνατότητας της ΕΚΤ να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική.

Οι συντηρητικές προσεγγίσεις των αναλυτών, συμπίπτουν με τα σχόλια του «σκληρού» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος από το Νταβός υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα μιλήσουμε για περικοπές ακόμη. Δεν πρέπει καν να το συζητάμε. Όλα όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε ίσως να μην γίνει καμία περικοπή φέτος».

Η Κάθριν Νάις, πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας και πλέον στέλεχος στο επενδυτικό PGIM Fixed Income, δήλωσε ότι η ΕΚΤ τείνει να είναι προσεκτική σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων μετά την σκληρή κριτική που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια για υποτίμηση των πληθωριστικών κινδύνων. «Όποιος καεί από τον χυλό, φυσά και το γιαούρτι, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να θέλουν να είναι σίγουροι ότι το τζίνι του πληθωρισμού έχει μπει για τα καλά πίσω στο λυχνάρι» ανέφερε εκτιμώντας πως τα τέλη του δευτέρου τριμήνου του 2024 ίσως θα ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για μειώσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Νέες εκτιμήσεις για Ελλάδα – Ταχύτερη ανάπτυξη 2,1% το 2024

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο της τετραετίας – Έμφαση στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος – Ποια εμβληματικά έργα προωθούνται

Εισφορές: Μια εβδομάδα προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας - Τα ποσά που δίνουν υψηλότερη σύνταξη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider