Τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2009 σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή της Κίνας τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν μείωση για 16ο μήνα διαδοχικό μήνα, υπογραμμίζοντας το βάθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το Πεκίνο για την αναδιοργάνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,8% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για πτώση 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters και σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική πτώση. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, ελαφρώς πιο αδύναμος από τις μέσες προσδοκίες για 0,4%.
Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 2,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ελαφρώς καλύτερο από τις προσδοκίες για πτώση 2,6%, μετά από πτώση 2,7% τον Δεκέμβριο.
«Η αγορά δεν εκπλήσσεται εντελώς από τα νούμερα αποπληθωρισμού, επειδή οι αποπληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο τώρα», ανέφερε στο CNBC ο Hao Hong, επικεφαλής οικονομολόγος και συνεργάτης της GROW Investment Group.
Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 5,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο δομικός δείκτης — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων — αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε μηνιαία βάση, αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση 0,3% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, ανέφερε η NBS.