Με τα 2 ευρώ φλερτάρει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η τιμή της βενζίνης η οποία την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε νέα άνοδο. Οι υψηλές τιμές στα καύσιμα αναμένεται να διαρκέσουν και τις επόμενες ημέρες, με την ΠΟΠΕΚ να προβλέπει νέα άνοδο στις τιμές χονδρικής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Το Brent κινείται κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά διεθνείς παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι, παρά την επίδραση δυνάμεων που συγκρατούν τις τιμές, δεν αποκλείεται αποκλιμάκωση μέσα στο επόμενο διάστημα ως αποτέλεσμα της ασθενέστερης ζήτησης.
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,890 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,733 ενώ του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,343 και είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Πιο αισθητή είναι η άνοδος των τιμών σε περιοχές εκτός Αττικής όπου η τιμή πυλώνα έχει πλησιάσει ή έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες η μέση τιμή διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 2 ευρώ ενώ σε άλλους νομούς (Λακωνίας, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Ευρυτανίας, Κερκύρας, Kεφαλλήνιας, Λευκάδος, Μαγνησίας, Ρεθύμνης, Φωκίδος, Χανίων, Χαλκιδικής) οι τιμές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να «πατήσουν» επίσης το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ.
Οι προοπτικές αποκλιμάκωσης των τιμών στα καύσιμα
Η διεθνής τιμή του πετρελαίου κινήθηκε μεταξύ 81 και 82 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα λαμβάνοντας ώθηση από τον γεωπολιτικό κίνδυνο και ενός πιθανού πετρελαϊκού σοκ λόγω της κατάστασης στην Μέση Ανατολή.
Στη Μέση Ανατολή, η Χεζμπολάχ είπε την Πέμπτη ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε πόλη του βόρειου Ισραήλ ως «προκαταρκτική απάντηση» στη δολοφονία 10 αμάχων στο νότιο Λίβανο, την πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Λιβανέζους αμάχους σε τέσσερις μήνες διασυνοριακών εχθροπραξιών. Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι έκαναν έφοδο στο μεγαλύτερο σε λειτουργία νοσοκομείο στη Γάζα.
Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν στα σημερινά επίπεδα χωρίς κάποιο απρόσμενο ράλι. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) δίνει μόνο 30% πιθανότητες στην κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή, κάτι που θα εκτόξευε τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40%. Από την άλλη πλευρά, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η προσφορά τείνουν να συγκρατήσουν τις τιμές.
Ζυγίζοντας το κλίμα της αγοράς, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, IEA, δήλωσε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου χάνει δυναμική και περιόρισε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη για το 2024.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η προσφορά αναμένεται να υπερβεί τη ζήτηση και να αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, λόγω της υψηλότερης παραγωγής στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο οργανισμός αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,22 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του περασμένου μήνα (και σε αντίθεση με την πάντα αισιόδοξη θέση του ΟΠΕΚ ο οποίος βλέπει αύξηση στα 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).
Πιέσεις στις τιμές ασκούν και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, κάτι που ωστόσο δημιούργησε ελπίδες ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια θετική νότα για τη ζήτηση πετρελαίου.
Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2023.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η αγορά παρακολουθεί στενά τις τάσεις των επιτοκίων και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ενώ συνεχίζει να αξιολογεί εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή θα διαχυθούν στις αλυσίδες εφοδιασμού του αργού.