«Ανάσα» στους λογαριασμούς ρεύματος από τα δικαιώματα CO2 – Χρηματοδότηση και των ερευνών για οffshore αιολικά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ανάσα» στους λογαριασμούς ρεύματος από τα δικαιώματα CO2 – Χρηματοδότηση και των ερευνών για οffshore αιολικά
Θετικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ δημιουργεί η απόφαση του ΥΠΕΝ, να αυξήσει για το 2024 στο 14,61% τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τα δικαιώματα εκπομπών, έναντι 3,8% που ήταν το 2023.

«Ασπίδα» στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να αυξηθούν οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος, δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την κατανομή για το 2024 των εσόδων των δημοπρασιών των δικαιωμάτων CO2. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, Θόδωρου Σκυλακάκη, φέτος θα αυξηθούν στο 14,61% τα έσοδα που θα καταλήξουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από μόλις 3,8% που ήταν το 2023.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ήδη αποφασίσει τη διατήρηση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ στο ίδια επίπεδα με το 2023, δηλαδή για τα νοικοκυριά και πάλι στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh). Ωστόσο, καθώς είναι ελλειμματικός ο «προορισμός» στον οποίο οδεύουν τα ποσά που συγκεντρώνονται από το ΕΤΜΕΑΡ -δηλαδή ο ΕΛΑΠΕ- στην απόφαση της η ΡΑΑΕΥ ζητούσε από το ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην ενίσχυση των υπόλοιπων εισροών του ίδιου «προορισμού».

Με δεδομένο ότι μία από αυτές τις εισροές είναι τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών, η ΡΑΑΕΥ εισηγείτο το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 10%. Εισήγηση που υπερκαλύπτει η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή του 2024, προορίζοντας το 14,61% των εσόδων για τον Ειδικό Λογαριασμό.

Ποσά και για τα offshore αιολικά

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα θα διατεθούν το 2024 δικαιώματα για συνολικά 17.619.500 τόνων (στα οποία περιλαμβάνονται 299.000 τόνοι για αεροπορικά δικαιώματα) όπως ίσχυσε και το 2023. Σύμφωνα με αναλυτές, μία βάσιμη υπόθεση είναι πως οι φετινές τιμές στους πλειστηριασμούς θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 60 ευρώ ανά τόνο. Επομένως, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, με την κατανομή μπαίνει σε εφαρμογή από το ΥΠΕΝ και το σχέδιο για επίσπευση των ανεμολογικών – βυθομετρικών ερευνών, για την εγκατάσταση του πρώτου «κύματος» υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, το σχέδιο αυτό προβλέπει τις έρευνες να αναλάβει η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), και όχι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας αλλά και να εξοικονομηθεί χρόνος.

Σε αυτό το πλαίσιο, με την Υπουργική Απόφαση «κλειδώνει» η χρηματοδότηση της Διαχειριστικής Εταιρείας, η οποία θα γίνει από μέρος των εσόδων φέτος από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων CO2. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατανομή των εσόδων για το 2024, το 2,55% των εσόδων «και έως 30 εκατομμύρια ευρώ, διατίθεται στην ΕΔΕΥΕΠ για τις έρευνες για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν μέσω ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) που θα ιδρύσει η ΕΔΕΥΕΠ, ενώ θα ανακτηθούν από τα ποσά που θα καταβάλλουν στη συνέχεια για να αποκτήσουν τα δεδομένα των ερευνών οι εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν υπεράκτια αιολικά στις ελληνικές θάλασσες. Όσον αφορά το SPV, σύντομα αναμένεται η ρύθμιση του ΥΠΕΝ που θα επιτρέπει στην Διαχειριστική Εταιρεία να ιδρύει θυγατρικές.

Κεφάλαια για το «παραγωγικό δάσος»

Με την Υπουργική Απόφαση για την κατανομή, επιβεβαιώνεται ότι αυξάνονται και για το 2024 τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων που θα αξιοποιηθούν για το κόστος αντιστάθμισης εκπομπών CO2 των δικαιούχων βιομηχανικών καταναλωτών. Το σχετικό ποσοστό καθορίζεται στο 17%, για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», λόγω του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων το οποίο μετακυλίεται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (κόστος έμμεσων εκπομπών).

Την ίδια στιγμή, για το 2024 μειώνονται αισθητά τα έσοδα που προορίζονται για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο 45,82% από 77,3% πέρυσι. Η μείωση ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο ότι πλέον έχουν αποσυρθεί οι οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που χρηματοδοτούνταν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα, φέτος αυξάνονται στο 10,08% (από 2,685% πέρυσι) τα έσοδα στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία και διαχείριση δασών. Η αύξηση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι το Πράσινο Ταμείο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του προγράμματος «παραγωγικό δάσος», μέσω του οποίου θα θεσπισθεί οικονομικό κίνητρο για τις εργασίες απομάκρυνσης και αξιοποίησης βιομάζας (υλοτομία, παράγωγα προϊόντα κ.λπ.), ώστε να δημιουργηθεί αγορά που στην πορεία θα αυτοχρηματοδοτεί την αφαίρεση της υπερβάλλουσας καύσιμης ύλης από τα δάση.

Οι υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις

Το Πράσινο Ταμείο θα λάβει επίσης ένα επιπλέον 1,65% των εσόδων, αυτή τη φορά για τη χρηματοδότηση δράσεων με σκοπό την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις πρώην λιγνιτικές περιοχές. Παράλληλα, 2,12% των εσόδων και έως 25 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), 1,5% των εσόδων προορίζεται για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ηλεκτροκίνησης, 0,5% στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης, 1,27% στο ΙΑΓΜΕ για έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες.

Επίσης, 2,79% προορίζονται για το ΥΠΕΝ, το οποίο θα διαθέσει το 0,8% για δράσεις επικοινωνίας για την εξοικονόμηση ενέργειας, το 1,3% για δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού ΙΔΟΧ 6μηνης διάρκειας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την αντιμετώπιση εποχικών αναγκών από τις Δασικές υπηρεσίες, 0,2% για χρηματοδότηση του Προγράμματος «Σχέδιο Προστασίας Δασών» - antiNERO, 0,36% για χρηματοδότηση εκτέλεσης υλοτομικών εργασιών και 0,12% για κάλυψη λοιπών αναγκών για έργα προστασίας και αποκατάστασης δασικών περιοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τα offshore αιολικά στην Κρήτη – Σημεία σύγκλισης

Οι αποφάσεις για την Πειραιώς – Τι γίνεται με τους εσωτερικούς ελεγκτές – Η προίκα της MIG

Τρ. Πειραιώς: Στον προθάλαμο της εξόδου στις αγορές για τη διάθεση του 27% από το ΤΧΣ – Προς πολλαπλή υπερκάλυψη και μικρό discount

gazzetta
gazzetta reader insider insider