Η Κίνα έθεσε στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» για το 2024 και για να τον επιτύχει, το Πεκίνο σκοπεύει να καταγράψει έλλειμμα 3%, από 3,8% πέρυσι. Παράλληλα, ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι να κυμανθεί περί το 3% και για την απασχόληση να δημιουργηθούν 12 εκατ. θέσεις εργασίας στις πόλεις, ώστε ο δείκτης ανεργίας να μην υπερβεί το 5,5%.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ, ο οποίος παρέδωσε την έκθεση, δεσμεύτηκε επίσης ότι η Κίνα θα άρει τους περιορισμούς για τις ξένες επενδύσεις στη μεταποίηση, ενώ το Πεκίνο θα εκδώσει 1 τρισ. γουάν (138,9 δισ. δολ.) σε «υπερμακράς διάρκειας» ειδικά ομόλογα φέτος για να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα ενώ θα στηριχθούν περαιτέρω και οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές.
«Τα θεμέλια για τη συνεχή ανάκαμψη και βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας δεν είναι ακόμη στέρεα, με ανεπαρκή ζήτηση, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους κλάδους, αδύναμες κοινωνικές προσδοκίες και πολλούς παραμένοντες κινδύνους» δήλωσε ο Λι, καθώς παρουσίασε την «έκθεση εργασίας» του σε σχεδόν 3.000 αντιπροσώπους στη Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023. Ο στόχος για την ανάπτυξη φέτος θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί, καθώς η ώθηση που έδωσε η άρση των περιορισμών για την πανδημία αποδυναμώνεται, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές. Η κρίση των ακινήτων, ο αποπληθωρισμός, η ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου και τα χρέη τοπικών αυτοδιοικήσεων προκαλούν πονοκεφάλους στην κινεζική πολιτική ηγεσία, που καλείται να πάρει αποφάσεις για να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% φέτος και ότι η οικονομία της θα επιβραδυνθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, περί το 3,5% το 2028.
«Θα πρέπει να ενισχύσουμε κατάλληλα την ένταση της προληπτικής δημοσιονομικής μας πολιτικής και να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της», ανέφερε η έκθεση εργασίας. «Τα εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ειδικά ομόλογα δημοσίου που εκδίδονται σε δοκιμαστική βάση δεν θα συμπεριληφθούν στο έλλειμμα και μπορούν να εκδοθούν την κατάλληλη στιγμή με βάση τις συνθήκες της αγοράς δίνοντας τη δυνατότητα στο Πεκίνο να κινηθεί με ευελιξία», δήλωσε ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την εταιρεία ακινήτων JLL.
«Θα εφαρμόσουμε ένα πακέτο μέτρων για την εκτόνωση των κινδύνων που προκαλούνται από τα υπάρχοντα χρέη και θα προστατεύσουμε από δυνητικές απειλές που προκύπτουν από νέα χρέη», ανέφερε το Πεκίνο στην έκθεση εργασίας. «Θα λάβουμε συνετά μέτρα για την αποκλιμάκωση των πιέσεων σε μικρά και μεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ορισμένες περιοχές και θα λάβουμε σκληρά μέτρα κατά των παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως «πρέπει να να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για την ελάφρυνση των τριγμών με την ταυτόχρονη διασφάλιση της σταθερής ανάπτυξης».