Παρά την πιο αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική για το 2023, έναντι των εκτιμήσεων τόσο των αναλυτών όσο και της κυβέρνησης και της Κομισιόν, η UBS εκτιμά πως το μακροοικονομικό «story» της Ελλάδας βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 φαίνονται οριακά πιο αδύναμες από ότι ανέμεναν προηγουμένως, τα βασικά χαρακτηριστικά της βελτίωσης των μακροοικονομικών εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια θετική τροχιά και αυτά είναι: α) η ικανότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, β) ο ισχυρός τουρισμός, γ) ο χαμηλός πληθωρισμός, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να παρουσιάζει σταδιακά μια αποκλιμάκωση, δ) η δημοσιονομική πειθαρχία και ε) οι δυνατότητες που υπάρχουν από τις τράπεζες για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.
Αυτοί οι παράγοντες πιθανώς συνέβαλαν στην πρόσφατη επιτυχία της Ελλάδας στην εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και στην άντληση ρευστότητας από τις αγορές, ύψους 4 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ. Οι βασικοί κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές είναι παρόμοιοι με αυτούς που υπήρχαν και πέρυσι, δηλαδή τυχόν καθυστερήσεις μεταξύ της σύνδεσης ενός μεταρρυθμιστικού πλέγματος και των εισροών των ευρωπαϊκών πόρων, ένα «σοκ» στον πληθωρισμό και ένα ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον.
Ο ελβετικός οίκος αναμένει ανάπτυξη 2,5% το 2024 (από το υψηλό 3% που ανέμενε) μετά από 2% το 2023, παραμένοντας κατά 1,5% υψηλότερα από το consensus. Παράλληλα, ο δείκτης δημόσιου χρέους είναι πιθανό να έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 160% του ΑΕΠ πέρυσι, με τη UBS να αναμένει περαιτέρω πτώση στο 152% του ΑΕΠ το 2024, τη στιγμή που το spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του ισπανικού έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 10 μονάδες βάσης.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, οι αναλυτές αναφέρονται στις κυβερνητικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη συγκράτηση και στον περιορισμό των πιέσεων στις τιμές των τροφίμων. O πληθωρισμός επιταχύνθηκε εκ νέου προσωρινά στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, λόγω του αντίκτυπου των μεγάλων πλημμυρών στις τιμές των τροφίμων και ορισμένων «base effects» στις τιμές της ενέργειας. Έκτοτε, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει διάφορες παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας βοηθούν επίσης τις προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν πως ο εποχικά προσαρμοσμένος δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,5% περίπου σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από τον Μάιο του 2023. Αυτό αντανακλά τον σχετικά πιο επίμονο πληθωρισμό στο σκέλος των υπηρεσιών.
Ο οίκος αναμένει μέσο πληθωρισμό στο 2,5% το 2024, με τον δείκτη στο τέλος του έτους να υποχωρεί προς το 2%. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογράμμισε πρόσφατα ότι βλέπει τρεις βασικούς λόγους για τις σχετικά αυξημένες τιμές ορισμένων προϊόντων στην Ελλάδα: α) ολιγοπωλιακές δομές, β) μεγάλη παραοικονομία και γ) προτίμηση για επώνυμα προϊόντα.