Μέστερ (Fed): O μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέστερ (Fed): O μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς
Συνεχίζει να πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο να μειώσει τα επιτόκια φέτος, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, ωστόσο πρέπει να δει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν μια τέτοια κίνηση.

Συνεχίζει να πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο να μειώσει τα επιτόκια φέτος, δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, ωστόσο πρέπει να δει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν μια τέτοια κίνηση, όπως αναφέρει το Reuters.

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, τότε κατά την άποψή μου θα είναι σκόπιμο για την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος, καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίζει την καθοδική του πορεία προς το 2%», επισήμανε η αξιωματούχος σε ομιλία της.

Προειδοποίησε ωστόσο πως για να ανοίξει ο δρόμος για χαλάρωση της στάσης της νομισματικής πολιτικής, πρέπει να δει τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό να ανταποκρίνονται στις προβλέψεις της για περαιτέρω πτώση. Επειδή αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, «δεν περιμένω ότι θα έχω αρκετές πληροφορίες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του FOMC για να αποφασίσω» τόνισε.

«Η μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα χωρίς επαρκή στοιχεία που να μας δίνουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2% θα κινδύνευε να αναιρέσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον πληθωρισμό», τόνισε η Μέστερ, προσθέτοντας «σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε το επιτόκιο των κεφαλαίων πολύ νωρίς».

Τα σχόλια της Mester φαίνεται να αποκλείουν μια περικοπή στη επόμενη συνεδρίαση της FOMC (30 Απριλίου-1η Μαΐου), μια αίσθηση που αντικατοπτρίζεται επίσης στις εκτιμήσεις της αγοράς. Οι επενδυτές μελλοντικής εκπλήρωσης αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της τον Ιούνιο και θα μειώσει τα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως πριν σχεδόν δύο εβδομάδες η Fed ψήφισε και πάλι να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%, όπως ήταν από τον Ιούλιο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σταθερά στα 8,8 εκατ. οι κενές θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο

Γερμανία: Στο 2,3% ο πληθωρισμός το Μάρτιο - Σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών

Κίνα: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για σταθεροποίηση της ανάπτυξης - Τι δείχνει ο Caixin/S&P Global China

gazzetta
gazzetta reader insider insider