Την επιλογή να κατατεθεί μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός διάρκειας τεσσάρων ετών το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως έγραφε το insider.gr η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μην ασκήσει το δικαίωμα τριετούς επέκτασης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού και να καταθέσει προϋπολογισμό για τέσσερα χρόνια έχει αποφασιστεί εδώ και εβδομάδες. Και αυτό γιατί αφενός η επέκταση συνδέεται με επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων ενώ, όπως τόνισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη που έδωσε στο insider.gr, η χώρα μας μπορεί να επιτύχει χωρίς προβλήματα τους στόχους μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το ίδιο ανέφερε και ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας στη Βουλή πως «όταν θα υποβάλουμε το σχέδιο μας δεν θα ζητήσουμε παράταση, είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τους στόχους μας». Σημειώνεται πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν συμφωνηθεί αλλά απομένει η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναμένεται όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης στα τέλη του Απριλίου.
Αν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο και θα αποτελέσει τη βάση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, ενώ όπως είπε ο ΥΠΕΘΟ υπάρχουν συζητήσεις στην ΕΕ για την υποβολή των μεσοπρόθεσμων σχεδίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με δυνατότητα παράτασης αν το ζητήσει κάποιο κράτος-μέλος. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πρέπει να κατατεθεί αυτό τον μήνα πρόγραμμα σταθερότητας με βάση το τωρινό πλαίσιο μια «μάλλον τυπική και νομική υποχρεώση», όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες
Μιλώντας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε λόγο για μια «ικανοποιητική συμφωνία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπει για πρώτη φορά ειδική μεταχείριση στις αμυντικές δαπάνες, ικανοποιώντας όπως είπε ένα αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και ειδική πρόνοια για τους τόκους που θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο από το 2033 και μετά.
«Εξασφαλίζεται πως η καταγραφή των αναβαλλόμενων τόκων επίσημων δανείων στο δημόσιο χρέος το 2033, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 25 δισ. ευρώ, δεν θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς εξέλιξης του ελληνικού δημοσίου χρέους όσον αφορά την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
«Η δική μας θέση βασίζεται στην παραδοχή πως οι στόχοι δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης είναι αλληλένδετοι και συμπληρωματικοί. Επιδιώξαμε μια συμφωνία που να διασφαλίζει τη διατήρηση των στόχων του πλεονάσματος και του χρέους γιατί όπως έδειξε η κρίση δεν είναι καλό να χρωστάει κανείς υπέρμετρα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας πως εξαιρέσεις βεβαίως υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να γίνονται ο κανόνας.
«Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να θέτουμε υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς που θα απειλήσουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε στη συνέχεια για να προσθέσει πως η θέση της χώρας μας είναι «ναι σε ξεκάθαρους δημοσιονομικούς κανόνες, όχι σε ζουρλομανδύα όπως είχε πει παλιά ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι».
Παρουσιάζοντας τις βασικές αλλαγές που έρχονται ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στις δαπάνες. «Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εκφράζονται σε όρους ετήσιου ρυθμού μεταβολής των καθαρών πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Κάθε κράτος μέλος θα ορίζει σε συνεργασία με την ΕΕ τον δείκτη δαπανών που θα διασφαλίζει πως στο τέλος της περιόδου προσαρμογής θα βρίσκεται σε σταθερή δημοσιονομική τροχιά».
«Θα ορίζουμε πόσα θα δαπανούμε κάθε χρόνο για να μειώνεται σταθερά το χρέος και αυτό θα καταγράφεται σε λογαριασμό ελέγχου. Καλύτερη εκτέλεση επί του στόχου των δαπανών για ένα έτος θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη. Αν για παράδειγμα θέσουμε ως στόχο αύξηση πρωτογενών δαπανών 2% και τελικά έχουμε αύξηση 1,5% αυτό σημαίνει ότι θα μας απομείνει ένα 0,5% που θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αντίστροφα χειρότερη εκτέλεση δαπανών θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως είπε ακόμη, η υπέρβαση ή υστέρηση κάθε χρόνου δεν θα αλλάζει τον στόχο των δαπανών. Αν πετύχουμε παραπάνω έσοδα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να μοιράζουμε τα υπερέσοδα σε παροχές. Και αντίστροφα αν έχουμε λιγότερα δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωράμε σε περικοπές δαπανών. Αυτός όπως σημείωσε ο υπουργός δημιουργεί συνθήκες για άσκηση πιο αποτελεσματικής αντικυκλικής οικονομικής πολιτικής. «Αποθαρρύνουμε την υπερμετρη αύξηση δαπανών σε καλές περιόδους και τα υπερβολικά μέτρα στις κακές εποχές», σημείωσε.