Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι δεν θα περιμένει να «πάρει γραμμή» από την Fed για το πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια – αλλά η πορεία της πολιτικής της μπορεί κάλλιστα να διαμορφωθεί από αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ.
Οι τάσεις που επικρατούν σμεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συνήθως δεν αργούν να διαχυθούν σε άλλες περιοχές, επηρεάζοντας σχεδόν αμέσως τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες -και κατ επέκτασιν τον πληθωρισμό, το εμπόριο και άλλους δείκτες. Έτσι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άλλων χωρών δεν μπορούν πραγματικά να ξεφύγουν από τη «βαρυτική έλξη» της Fed όταν αξιολογούν την τύχη των δικών τους οικονομιών.
Για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν πότε, πόσο γρήγορα και πόσο θα υποχωρήσουν από την επιθετική νομισματική σύσφιξή τους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούν στενά τις ΗΠΑ -ακόμη κι αν τονίζουν κάθε φορά ότι θα χαράξουν το δικό τους μονοπάτι.
«Σίγουρα η ΕΚΤ μπορεί να κάνει κίνηση πριν από τη Fed», εκτιμά ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής της Danske Bank. «Το να αποκλίνουν οι πολιτικές για μεγαλύτερο διάστημα -ας πούμε εννέα μήνες και πάνω- είναι πιο δύσκολο, επειδή τελικά, αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Fed θα μεταδοθεί στην Ευρώπη και θα επηρεάσει και την Ευρωζώνη».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ άρχισαν να προετοιμάζουν τις αγορές για μια πρώτη μείωση στις 6 Ιουνίου καθώς οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν με ταχύ ρυθμό. Αν και απωθούν σθεναρά την άποψη ότι θέλουν να ευθυγραμμιστούν με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά το πρώτο βήμα, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα οικονομικά δεδομένα.
Οι traders στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα πραγματοποιήσει τέσσερις μειώσεις φέτος, ενώ είναι διχασμένοι για το αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο ή τρεις φορές αφού ο Πάουελ επανέλαβε την Τετάρτη ότι δεν βιάζεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.
Πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη του κύκλου αυξήσεων επιτοκίων του Πάουελ, η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική, με τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ακόμη εργαζομένους με ισχυρό ρυθμό. Εάν διατηρηθεί, αυτή η δυναμική θα μπορούσε επίσης να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία απέφυγε οριακά την ύφεση τον χειμώνα.
«Σχετικά με τον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια αποκλιμάκωση», είπε ο Πάουελ την Τετάρτη σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. «Δεν αναμένουμε ότι θα κριθεί σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια πολιτικής μας μέχρι να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%.
Πρόσφατα στοιχεία έστειλαν σήματα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους διευθυντές προμηθειών να βλέπουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει, αλλά και το επιχειρηματικό κλίμα να παρουσιάζεται βελτιωμένο. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 20 εθνών επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο και διαμορφούμενος στο 2,4% πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ.