Πρόοδο στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά καθυστερήσεις των εκταμιεύσεων στα δάνεια και των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις καταγράφει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Έως το τέλος Ιανουαρίου οι εκταμιεύσεις δανείων ήταν μόλις 1,36 δισ. ευρώ σε σύνολο συμβάσεων 4,36 δισ. ευρώ, ενώ μόνο 2,4 δισ. ευρώ είχαν δοθεί ως επιχορηγήσεις.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί έργα για χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων ύψους 20,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο σύνολο του προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Επιπλέον, έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2023 είχαν υποβληθεί 624 αιτήσεις για χρηματοδότηση μέσω δανείων του Μηχανισμού, προϋπολογισμού 8,17 δισ. ευρώ, από τις οποίες 269 αιτήσεις έχουν προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης έργων ύψους 4,36 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2023 οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους φορείς εντός και εκτός της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν σε 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,4 δισ. ευρώ είχαν καταβληθεί στις επιχειρήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, αντανακλώντας σύμφωνα με την ΤτΕ «περιορισμούς των φορέων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ως προς τη διοικητική διεκπεραίωση και την υλοποίηση των σχεδίων».
Αναφορικά με τα δάνεια, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 1,36 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιανουαρίου του 2024. Ωστόσο, το ποσό των δανείων, που αφορά το Μηχανισμό, για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις, αυξήθηκε σημαντικά σε 4,36 δισεκ. ευρώ και ικανοποιεί το σχετικό στόχο του προγράμματος
Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, οι διπλές εκλογές, το Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και οι δύο γύροι των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών, εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην καθυστέρηση που παρουσίασαν οι τελικές εκταμιεύσεις στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Άλλοι λόγοι που αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αποτελούν κοινή πρόκληση για όλες τις χώρες, αφορούν διαχειριστικό φόρτο στους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς υπεύθυνους για την υλοποίηση των έργων.
«Στο εξής, με δεδομένη και τη δέσμευση της κυβέρνησης όσον αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αναμένεται να ενταθεί η προσπάθεια έγκαιρης υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και αξιοποίησης των διαθέσιμων κονδυλίων έτσι ώστε να προκύψουν θετικές επιδράσεις στο ρυθμό ανάπτυξης και στην παραγωγικότητα της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Προς το σκοπό αυτό συντελούν η στενή παρακολούθηση της υλοποίησης των ενδιάμεσων οροσήμων και στόχων και η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρεται στην έκθεση.
Σημειώνεται ακόμη στην έκθεση πως όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέχρι στιγμής η Ελλάδα συνεχίζει να συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της ΕΕ, καθώς είναι από τις λίγες χώρες που έχουν εισπράξει τρεις δόσεις επιχορηγήσεων και δανείων μετά την ολοκλήρωση του 26% των συμφωνημένων στόχων/οροσήμων του προγράμματός της.
Υπενθυμίζεται πως όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στο insider.gr η χώρα μας ετοιμάζεται να υποβάλλει τις επόμενες ημέρες το αίτημα για την τέταρτη δόση του δανειακού σκέλους και θα ακολουθήσει στα τέλη του μήνα το τέταρτο αίτημα για το σκέλος επιχορηγήσεων.