Το έργο του Ελληνικού της Lamda Development εξαίρει με δημοσίευμα του το Bloomberg, αποκαλώντας το, μάλιστα, τη «μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης».
Το πολυαναμενόμενο έργο στη νότια ακτογραμμή της Αθήνας, που μετατρέπει το πρώην αεροδρόμιό της σε ένα υπερσύγχρονο κτηριακό σύμπλεγμα, αποκτά δυναμική και προκαλεί κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα αλλά όπως φαίνεται και στο εξωτερικό.
Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, «έπειτα από μια δεκαετία καθυστερήσεων, το όραμα για το Ελληνικό αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Το Marina Tower, που σύντομα θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας, αρχίζει να υψώνεται. Οι μεταλλικοί σκελετοί των διαμερισμάτων αρχίζουν να παίρνουν μορφή».
Εάν κάποιος σταθεί στη μαρίνα, έχοντας θέα τον Σαρωνικό κόλπο από τη μία μεριά και τον πύργο από την άλλη, μπορεί να φανταστεί την μελλοντική πόλη, η οποία θα διαθέτει ανοιχτούς χώρους, βιώσιμες πηγές ενέργειας και άφθονο πράσινο - στοιχεία που λείπουν αυτή τη στιγμή από την Αθήνα.
«Υπήρχε δικαιολογημένη δυσπιστία κατά τις πρώτες μέρες του έργου», αναφέρει σε συνέντευξη του στο Bloomberg o Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι «το έργο στο Ελληνικό που εκτείνεται σε ακτίνα 6.200 στρέμματα σε απόσταση 20 λεπτών οδικώς από την Αθήνα, θα μεταμορφώσει τόσο την ακτογραμμή αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για ένα έργο που όμοια του συνήθως συναντάμε στην Κίνα ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αποτελεί σημάδι της αναγέννησης της Ελλάδας μετά την περίοδο της κρίσης καθώς και του επακόλουθου ενθουσιασμού εκ μέρους των επενδυτών».
Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του έργου εκτιμούν ότι το Ελληνικό με την ολοκλήρωσή του το 2037 θα προσθέσει 2,5 μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας, θα δημιουργήσει έως και 80.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ.
Επίσης, αναμένεται να προσελκύσει επιπλέον 1 εκατ. τουρίστες στη χώρα, οι οποίοι θα έχουν να επιλέξουν για τη διαμονή τους ανάμεσα στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental και στο καζίνο-θέρετρο.
Ο τουριστικός τομέας της χώρας έχει ανακάμψει μετά την περίοδο της πανδημίας, ενώ το 2024 οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε πορεία για νέα ρεκόρ αφίξεων.
Το σύμπλεγμα του Ελληνικού παρέχει λύσεις και για όσους θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα, με 243 κτηριακές μονάδες να έχουν ήδη πωληθεί στη γειτονιά με το όνομα «Μικρή Αθήνα» και 140 να έχουν ήδη δεσμευτεί προς αγορά. Τα διαμερίσματα του Marina Tower, οι παραθαλάσσιες βίλες και τα διαμερίσματα εξαντλήθηκαν πρώτα.
Η Lamda, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την πώληση ακινήτων από τον περασμένο Μάρτιο ανήλθαν στα 641 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία των αγοραστών είναι Έλληνες και η πόλη αναμένεται να στεγάσει έως και 20.000 κατοίκους σε περίπου 10.000 κατοικίες μέσα στα επόμενα 13 χρόνια.
Το μοντέλο της 15άλεπτης πόλης
Με βάση το πολεοδομικό μοντέλο της πόλης των 15 λεπτών, οι κάτοικοι του Ελληνικού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχολεία, πάρκα, γραφεία, καταστήματα, ακόμη και στην παραλία σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας.
Σε όλο το συγκρότημα θα βρίσκονται εγκατεστημένο λογισμικό, για την εποπτεία των υπηρεσιών αποβλήτων, ύδρευσης και ενέργειας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αθανασίου πρόκειται για μία «έξυπνη πόλη από την αρχή μέχρι το τέλος». Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επτά νέα κτήρια διαμερισμάτων θα είναι ορατά από την ακτή, δίπλα στον υπό κατασκευή ουρανοξύστη.
Ενώ μέχρι το τέλος του έτους, ο ουρανοξύστης θα βρίσκεται στα 100 μέτρα και θα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των παραθαλάσσιων κτιρίων κατοικιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε 15.
Μέχρι το τέλος του 2025, θα ανοίξει για το κοινό ένα αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις και πισίνες.
«Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2026 θέλουμε οι κάτοικοι να ζουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.