Σημαντική αύξηση των παραγγελιών από το εξωτερικό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του PMI για τον μήνα Απρίλιο, γεγονός το οποίο ανεβάζει τις προσδοκίες για αύξηση των εξαγωγών τους επόμενους μήνες. Ωστόσο καταγράφεται εκ νέου αύξηση των τιμών λόγω των προβλημάτων παράδοσης πρώτων υλών που προκαλεί η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) υποχώρησε στις 55,2 μονάδες τον Απρίλιο, από 56,9 μονάδες τον Μάρτιο, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα των 50 μονάδων που χωρίζουν την ανάπτυξη από την υποχώρηση του κλάδου.
Σύμφωνα με την S&P Global παρότι τον Απρίλιο είχαμε την χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριών μηνών, η πρόσφατη μέτρηση υπέδειξε ισχυρή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού.
Στην έντονη συνολική άνοδο συνέβαλε η απότομη αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Απρίλιο. Παρά την εξασθένιση του, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος δριμύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η συνεχής άνοδος των πωλήσεων στήριξε την ανάπτυξη, καθώς οι εταιρείες επισήμαναν την εντονότερη ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού.
Αυξάνονται οι τιμές λόγω Ερυθράς
Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αυξήθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα τον Απρίλιο. Με εξαίρεση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν συνεχές ενδιαφέρον για τα μεταποιητικά αγαθά.
Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίστηκαν τον Απρίλιο, λόγω της παράκαμψης των παραδόσεων που κανονικά περνούσαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε έντονο βαθμό, παρότι οι καθυστερήσεις ήταν οι λιγότερο σημαντικές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα το 2024. Ως εκ τούτου, οι τιμές των πρώτων υλών και των καυσίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2023.
Οι ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης επέτρεψαν στις εταιρείες να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, καθώς οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον δεύτερο δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες
Τον Απρίλιο, οι Έλληνες κατασκευαστές ήταν, σε διάστημα 11 μηνών, μεταξύ των πιο αισιόδοξων για την άνοδο της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Η αισιοδοξία βελτιώθηκε λόγω των προγραμματισμένων επενδύσεων σε νέες σειρές προϊόντων και της μεγαλύτερης δέσμευσης των πελατών.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει η έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε ελαφρά τον Απρίλιο παραμένοντας ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2023.