Χαμηλότερη των προσδοκιών η παγκόσμια διαχείριση απορριμμάτων – Τι δείχνουν οι έρευνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλότερη των προσδοκιών η παγκόσμια διαχείριση απορριμμάτων – Τι δείχνουν οι έρευνες
Χαμηλότερη των προσδοκιών θα είναι η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων καθώς οι νέες έρευνες καταρρίπτουν αυτές που ίσχυαν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Χαμηλότερη των προσδοκιών θα είναι η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων καθώς οι νέες έρευνες καταρρίπτουν αυτές που ίσχυαν μόλις πριν από λίγους μήνες αναφορικά με την ανάπτυξη του κλάδου. Έτσι, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Δεκεμβρίου του 2023, η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων θα σημείωνε ανάπτυξη 7,31% μέχρι το 2026, νέα έρευνα για το διάστημα από τώρα και μέχρι το 2029 δείχνει ρυθμό ανάπτυξης στο 5,6%.

Η πρόσφατη έρευνα της MarketsandMarkets, εκτιμά ότι το μέγεθος της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων ήταν 1,219 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και προβλέπεται να φτάσει τα 1,598 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029 καταγράφοντας σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 5,6% μεταξύ 2024 και 2029.

Αντίθετα, προγενέστερη έρευνα της Technavio πριν από λίγους μήνες υποστήριζε ότι η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 7,31% κατά το διάστημα 2021-2026 λαμβάνοντας ώθηση από την διευρυνόμενη ανακύκλωση και τις νέες τεχνολογίες.

Όντως, τα προληπτικά κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση της παράνομης διάθεσης απορριμμάτων, οι τεχνολογικές εξελίξεις στην επεξεργασία και ανακύκλωση και η αυξανόμενη παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως οδηγούν σε αύξηση της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων. Ομοίως, η αυξανόμενη αστικοποίηση ενώ η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη σημασία της βιωσιμότητας έχει οδηγήσει στην στροφή σε υπεύθυνες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων.

Ανασταλτικά στην ανάπτυξη της αγοράς λειτουργεί η έλλειψη υποδομών η οποία εκτείνεται στο ευρύτερο φάσμα της διαχείρισης, ανακύκλωσης και επανάχρησης, δηλαδή στον τομέα της κυκλικής οικονομίας ενώ βασική πρόκληση αποτελεί η παράνομη εμπορία ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, ο κλάδος της βιομηχανίας αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά μέχρι το 2029 ενώ το μεγαλύτερο τμήμα θα αφορά στην υγειονομική ταφή.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να κυριαρχήσει στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων ενώ η Βόρεια Αμερική, ειδικότερα, αναμένεται να καταγράψει την μεγαλύτερη ανάπτυξη όσον αφορά στην βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο πυκνός πληθυσμός και η ταχεία αστική ανάπτυξη στην περιοχή δημιουργούν έναν αξιοσημείωτο όγκο απορριμμάτων από οικιστικές, εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Αυτή η κατάσταση απαιτεί την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων και υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, όπως υπογραμμίζει η έρευνα.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας την μεγαλύτερη συνεισφορά στα απόβλητα λόγω του πληθυσμού τους, παράγουν ένα σημαντικό μέρος των αστικών στερεών αποβλήτων παγκοσμίως. Στη Βόρεια Αμερική, ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων επωφελείται από αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, την αυξανόμενη εστίαση σε φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές και τους πρωτογενείς βιομηχανικούς τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, τα φαρμακευτικά προϊόντα και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που είναι κύριοι καταναλωτές υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι αυστηροί κυβερνητικοί κανονισμοί στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν δώσει ώθηση στη συλλογή και τη διάθεση βιομηχανικών απορριμμάτων, τονώνοντας περαιτέρω τη βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή εδρεύουν πολλές μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων όπως η WM Intellectual Property Holdings, L.L.C. (ΗΠΑ), Republic Services (ΗΠΑ) & Waste Connections (ΗΠΑ). Αλλά και εκτός ΗΠΑ, επιχειρήσεις όπως η Suez και η Veolia στην Γαλλία αποτελούν βασικούς παίχτες της παγκόσμιας αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην διαχείριση αποβλήτων

Πώς θα γίνεται η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα - Το νέο κριτήριο που θέτει η ΕΕ

Πού καταλήγουν τα απόβλητα των Ευρωπαίων - Τι κάνουν τα κράτη για την βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider