Πράσινα τιμολόγια: Αυξήσεις 30% «δείχνει» η χονδρεμπορική - «Κλειδί» οι εκπτώσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Αυξήσεις 30% «δείχνει» η χονδρεμπορική - «Κλειδί» οι εκπτώσεις
Μόνο αν οι προμηθευτές προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα discount, από αυτά που έχουν προσφέρει έως τώρα, οι τιμές δεν θα ακολουθήσουν την αύξηση κατά 34% του χονδρεμπορικού κόστους. Με βάση την επεξεργασία του Insider.gr, και λαμβάνοντας υπόψη την πιο «γενναία» εκπτωτική πολιτική των εταιρειών στο 5μηνο κυκλοφορίας των πράσινων προϊόντων, προκύπτει μέση χρέωση στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τις υψηλότερες τιμές ακόμη και πάνω από τα 16 λεπτά.

Στις ράγες για σημαντικές αυξήσεις τον Ιούνιο βάζει τις τιμές των πράσινων τιμολογίων η ισχυρή ανοδική τροχιά που διαγράφει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον μήνα που διανύουμε. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Μάιο διαμορφωνόταν μέχρι και χθες, Πέμπτη 30 Μαΐου, κατά 34% υψηλότερα από τον Απρίλιο. Κάτι που προεξοφλεί ότι οι χρεώσεις του Ιουνίου θα είναι ενισχυμένες σε διψήφιο ποσοστό.

Ενδεικτικό «σήμα» των χρεώσεων Ιουνίου δίνουν τα ειδικά προϊόντα των προμηθευτών που δεν προσφέρουν εκπτώσεις, και οι χρεώσεις των οποίων επομένως εξαρτώνται αποκλειστικά από τις διακυμάνσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από την επεξεργασία των παραμέτρων των συγκεκριμένων προϊόντων, στην οποία προχώρησε το Insider.gr, προκύπτει πως οι τιμές τους θα ξεκινούν από τα 13,9 και θα φτάνουν μέχρι και πάνω από τα 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στον αντίποδα, το πιο ανταγωνιστικό πράσινο τιμολόγιο τον Μάιο είναι στα 9,5 λεπτά ανά kWh και το ακριβότερο στα 10,96 λεπτά. Επομένως, ακόμη και το φθηνότερο πράσινο προϊόν του Ιουνίου θα είναι πιο ακριβό από το ακριβότερο προϊόν του μήνα που διανύουμε.

Η εκπτωτική πολιτική

Στην περίπτωση των υπόλοιπων εταιρειών, που στα πράσινα τιμολόγιά τους προσφέρουν εκπτώσεις, η πρόβλεψη για τις τιμές του επόμενου μήνα είναι πιο αβέβαιη. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες μπορούν να αυξομειώνουν σε μηνιαία βάση τα discount τους, με συνέπεια οι τελικές χρεώσεις τους να εξαρτώνται από την εκπτωτική πολιτική που επιλέγουν κάθε μήνα.

Το γενικό ωστόσο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως, για να μην «περάσει» η σημαντική αύξηση της χονδρεμπορικής στα πράσινα τιμολόγιά τους, οι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις από όσες έχουν παράσχει τους πρώτους 5 μήνες κυκλοφορίας των πράσινων τιμολογίων.

Αντίθετα, αν... αρκεστούν στα υψηλότερα discount που έχουν δώσει αυτούς τους 5 μήνες, τότε τα ειδικά τιμολόγια θα καταγράψουν μία μεσοσταθμική αύξηση στα επίπεδα του 30%. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την επεξεργασία του Insider.gr και λαμβάνοντας υπόψη την πιο «γενναία» εκπτωτική πολιτική κάθε παρόχου αυτό το 5μηνο, η μέση τιμή όλων των πράσινων προϊόντων θα κινηθεί στα επίπεδα των 14,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 10,3 λεπτά τον Μάιο.

«Επιστροφή» στον Ιανουάριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που η αύξηση όντως κινηθεί μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 30%, οι τιμές των πράσινων τιμολογίων ουσιαστικά θα επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2024 – δηλαδή του πρώτου μήνα εφαρμογής τους. Τότε, η μέση χρέωση είχε διαμορφωθεί στα 14,8 λεπτά ανά kWh. Μία τιμή «αλμυρή» συγκριτικά με τους μήνες που μεσολάβησαν, ωστόσο χαμηλότερη από τις χρεώσεις της περιόδου της ενεργειακής κρίσης.

Το πτωτικό σερί, που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο και συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάιο, προκλήθηκε από την καθοδική πορεία των χονδρεμπορικών τιμών. Με την ίδια λογική, οι αυξήσεις του Ιουνίου θα προκληθούν από την ανοδική πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον Μάιο.

Απόδειξη ότι η μέση τιμή της αγοράς μέχρι χθες διαμορφωνόταν στα 80,56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Απρίλιο είχε κλείσει στα 60,11 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ανάλογο «τοπίο» όλο το καλοκαίρι

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, καταλύτης για τη λήξη του πτωτικού σερί ήταν η μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ τον Μάιο – σε αντίθεση με τους μήνες που προηγήθηκαν. Κύρια αιτία ήταν η μειωμένη παραγωγή των αιολικών, λόγω των ανεμολογικών συνθηκών που επικράτησαν. Το «κενό» κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι μονάδες φυσικού αερίου, σε μία συγκυρία όμως που οι τιμές του καυσίμου έχουν αυξηθεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από ένα δίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας -λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών- προεξοφλεί ότι οι τιμές θα διατηρηθούν στα επίπεδα Ιουνίου, τουλάχιστον τους δύο επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Αποκλιμάκωση αναμένεται από το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιχειρήσεις: Κατακόρυφη αύξηση της πρόσβασης σε δανεισμό – 1 στις 5 πήρε επιχορήγηση

Στην «τσιμπίδα» της εφορίας παράνομες χρηματικές γονικές παροχές – Πώς γλίτωσαν φόρο με τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ μελών της οικογένειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider