Bloomberg για ΕΚΤ: «Κλείδωσε» η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο - Η μεγαλύτερη πρόκληση για Λαγκάρντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg για ΕΚΤ: «Κλείδωσε» η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο - Η μεγαλύτερη πρόκληση για Λαγκάρντ
Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
«Γεράκια», όπως η Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο Χοακίμ Νάγκελ, θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν σκεφτούν μια δεύτερη περικοπή.

Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν τις προσδοκίες τους για το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρώτη να θεωρείται βέβαιη και να λαμβάνει χώρα την 6η Ιουνίου. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές είναι πλέον πεπεισμένοι πως η ΕΚΤ θα κινηθεί νωρίτερα από Fed και BoE στο ψαλίδισμα του κόστους δανεισμού, όμως λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρώπης, των σταθερών μισθολογικών πιέσεων και των ανοδικών κινδύνων της αβέβαιης πορείας του πληθωρισμού, τα επόμενα βήματα είναι στον «αέρα».

«Γεράκια», όπως η Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο Χοακίμ Νάγκελ, θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν σκεφτούν μια δεύτερη περικοπή, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια διστακτική Fed θα περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ. Παράλληλα, η επικοινωνία των προθέσεων της ΕΚΤ χωρίς να «κλειδώσει» ένα συγκεκριμένο σενάριο μπορεί -για άλλη μια φορά- να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Λαγκάρντ.

«Θα είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε γιατί είναι τόσο βέβαιοι ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για περικοπές, ενώ δεν παρέχει κανένα guidance για το μέλλον» τονίζει ο Χιούγκο λε Νταμανί, οικονομολόγος στην AXA Investment Managers, που «βλέπει» την ΕΚΤ να σταματά τη νομισματική χαλάρωση τον ερχόμενο Ιούνιο μετά από μόλις πέντε ψαλιδίσματα και με το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ έπονται οι επιπτώσεις από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Επίσης, δεν αναμένουν από την ΕΚΤ να προσφέρει κανενός είδους «σήμα» μετά τον Ιούνιο καθώς τα μέλη του ΔΣ έχουν δεσμευτεί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις και να παραμείνουν data-dependent.

Περίπου το 84% των ερωτηθέντων οικονομολόγων τονίζει ότι μια τέτοια προσέγγιση καθιστά πιο πιθανές τις τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων, όμως σε κάθε περίπτωση ο Γάλλος τραπεζίτης, Φρανσουά ντε Γκαλό έχει προειδοποιήσει να μην προεξοφληθεί νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο. «Αναμένουμε να προκύψουν αποκλίσεις μεταξύ των "περιστεριών" και των "γερακιών" στο Συμβούλιο, με τους πρώτους να θέλουν να άρουν όλους τους περιορισμούς και τους δεύτερους να θέλουν να κινηθούν προσεκτικά μέχρι να νιώσουν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», επισημαίνει ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος στο HSBC. «Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την ΕΚΤ να παράσχει οποιαδήποτε κατεύθυνση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων πέρα ​​από την παρούσα συνεδρίαση, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά», πρόσθεσε.

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν άφησαν καμία έκπληξη για τον Ιούνιο – ακόμη και τα γεράκια έδειχναν ότι πιθανότατα πλησιάζει μια περικοπή. Η Πρόεδρος Λαγκάρντ είναι απίθανο να σηματοδοτήσει ρητά μια άλλη κίνηση τον Ιούλιο, αλλά μπορεί να δώσει ένα απαλό νεύμα για περισσότερη δράση τον Σεπτέμβριο. Προβλέπουμε μείωση κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο και, μετά από μια παύση τον Ιούλιο, περισσότερες μειώσεις ίδιου μεγέθους τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο», διαπιστώνει ο Ντέιβιντ Πάουελ, Ευρωπαίος οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσακλόγλου: Κρίσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να επιτύχει

Μεταβλητότητα στις ευρωαγορές μετά τον «τσιμπημένο» πληθωρισμό

Euroxx για Titan: «Ξεκλειδώνει» μεγάλες αξίες το listing της αμερικανικής θυγατρικής - Νέα αυξημένη τιμή στόχος

gazzetta
gazzetta reader insider insider