Κάλεσμα Πανέτα (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο: «Να μην υπάρξει καθυστέρηση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάλεσμα Πανέτα (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο: «Να μην υπάρξει καθυστέρηση»
Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πιο δραστικά μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ, Φάμπιο Πανέτα.

Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πιο δραστικά μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ, Φάμπιο Πανέτα. Μιλώντας στη Ρώμη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας εξήγησε ότι η σταθερή μείωση του κόστους δανεισμού θα βοηθήσει την οικονομία και ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα αποκλίνουν από την Fed.

«Ακόμη και με αρκετές μειώσεις στα επιτόκια, η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει σφιχτή. Κατά τον καθορισμό της πορείας των μειώσεων των επιτοκίων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η άμεση και σταδιακή δράση περιέχει μακροοικονομική αστάθεια αλλά είναι προτιμότερη από μια καθυστερημένη και βιαστική προσέγγιση» εξήγησε.

«Τους επόμενους μήνες, εάν τα εισερχόμενα στοιχεία είναι συνεπή με τις τρέχουσες προβλέψεις, θα είναι σκόπιμο να χαλαρώσουν οι νομισματικές συνθήκες. Αυτό δεν θα σταματήσει τη δράση για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» εκτίμησε και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ έχει ελευθερία ελιγμών για να απομακρυνθεί από την πορεία που ακολουθεί η Fed. Ενώ παρατήρησε ότι μια απόκλιση μεταξύ ΕΚΤ και Fed θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ευρώ, ο αρνητικός αντίκτυπος της αυστηρής πολιτικής των ΗΠΑ θα επηρεάσει την παγκόσμια ζήτηση, τις συνθήκες χρηματοδότησης και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με το παρελθόν, θα έρθει ταυτόχρονα με τη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, οδηγώντας σε «απότομη συρρίκνωση της εκκρεμούς ρευστότητας και συνακόλουθη σύσφιξη της πιστωτικής αγοράς», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, να συρρικνώσει το ιταλικό χρέος.

Τέλος, ζήτησε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ζητήματα όπως το περιβάλλον, η άμυνα, η μετανάστευση και η εκπαίδευση και μια κοινή δημοσιονομική πολιτική με ενοποιημένες κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη για καλύτερη αντιμετώπιση των κρίσεων στο μέλλον. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, συγκεκριμένα την 6η Ιουνίου, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού σχεδόν εννέα μήνες αφότου το έφερε στο τρέχον υψηλό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σύμφωνοι σχετικά με το πρώτο «ψαλίδισμα», αλλά ήδη συζητούν πόσο γρήγορα θα περικόψουν τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg για ΕΚΤ: «Κλείδωσε» η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο - Η μεγαλύτερη πρόκληση για Λαγκάρντ

Γερμανία: Η ειρήνη κορυφαία προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους ενόψει ευρωεκλογών

Οι 25 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider