Καλπάζουν οι άμεσες πληρωμές στην Ελλάδα με πρωταγωνιστή το προϊόν IRIS, που αποτελεί το 68% των άμεσων πληρωμών, με 80 φορές περισσότερες συναλλαγές το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μάϊου 2024 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2020.
Πλέον, σχεδόν το 60% των διατραπεζικών μεταφορών κεφαλαίων εκτελείται άμεσα, ανεβάζοντας το IP ratio (δείκτης άμεσων πληρωμών) στο 17% του συνόλου των μεταφορών πίστωσης και φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε σχέση με μόλις 2% που ήταν το 2020. Ειδικότερα, το 2023 έγιναν 37 εκατομμύρια άμεσες πληρωμές, με την αύξηση στις άμεσες μεταφορές κεφαλαίων να ανέρχεται σε 109,4% σε σχέση με το 2022, να είναι δεκαπλάσια σε σύγκριση με το 2021 και αυξημένη κατά 617% σε σχέση με το 2020. Στις 27/12/23 επιτεύχθηκε ημερήσιο ρεκόρ στις άμεσες πληρωμές με 647 χιλιάδες άμεσες μεταφορές πίστωσης. Σχεδόν όλες οι άμεσες μεταφορές εμβασμάτων ολοκληρώθηκαν εντός 5 δευτερολέπτων με τις μισές εξ αυτών να ολοκληρώνονται εντός 2 δευτερολέπτων. Σχεδόν 1 στις 2 διατραπεζικές μεταφορές πίστωσης διακινήθηκε άμεσα το 2023, έναντι 1 στις 7 το 2020.
Η χρήση του IRIS P2P (Person to Person) εξαπλώνεται ραγδαία, από στόμα σε στόμα, υποκαθιστώντας κατά κύριο λόγο τη χρήση των μετρητών, δεδομένου ότι το 56% των συναλλαγών είναι έως 20 ευρώ. Το IRIS P2P αριθμεί σχεδόν 2,7 εκατ. χρήστες, και αναμένεται το 2024 να ξεπεράσει τους 3 εκατ. χρήστες. Το προϊόν IRIS P2B (Person to Business) για ελεύθερους επαγγελματίες αριθμεί περί τους 300.000 χρήστες και τo IRIS commerce για το ηλεκτρονικό εμπόριο 5.250 e-shop. Αυτή τη στιγμή, οκτώ τράπεζες προσφέρουν τις υπηρεσίες IRIS και σύντομα αναμένεται να γίνουν περισσότερες, περιλαμβάνοντας και κυπριακές.
Σύμφωνα με την CEΟ της ΔΙΑΣ Α.Ε., Σταυρούλα Καμπουρίδου, οι άμεσες πληρωμές γίνονται η νέα κανονικότητα, και η ΔΙΑΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεταβατικής φάσης, για την προσφορά από κοινού με τις τράπεζες νέων, καινοτόμων υπηρεσιών που θα μετασχηματίσουν ουσιαστικά την εμπειρία του καταναλωτή». Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΔΙΑΣ Α.Ε. αυτή την εβδομάδα, η κα Καμπουρίδου είπε ότι η διετία 2024-2025 αναμένεται να χαρακτηριστεί από σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο των πληρωμών. Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις άμεσες πληρωμές, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, θέτει ενιαίους κανόνες για τις διασυνοριακές άμεσες μεταφορές πίστωσης εντός της Ε.Ε. και τις καθιστά υποχρεωτικές για όλες τις τράπεζες, προωθώντας την υιοθέτηση και προσβασιμότητά τους με απώτατο περιθώριο συμμόρφωσης την 9η Οκτωβρίου 2025.
Επιπλέον, από τις αρχές του 2024 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα η χρήση των άμεσων πληρωμών, δηλαδή του IRIS P2B, ως υποχρεωτικό μέσο πληρωμών ελευθέρων επαγγελματιών που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό στην χώρα μας. Πρόκειται για αποφάσεις-σταθμούς στο χώρο των πληρωμών, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω την παροχή και τη διάθεση του συνόλου των δυνατοτήτων για άμεσες πληρωμές προς όφελος τόσο των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων, εντός των συνόρων, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Όπως ανακοίνωσε η κα Καμπουρίδου, η ΔΙΑΣ θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους να υποστηρίξει άμεσες πληρωμές σε δύο ακόμα προϊόντα της που αφορούν τις μεταφορές πίστωσης, το προϊόν είσπραξης RF/QR και το IRIS commerce.