Σε υψηλό 7 μηνών τα γαλλικά ομόλογα καθώς οι πρόωρες εκλογές ανησυχούν τις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 7 μηνών τα γαλλικά ομόλογα καθώς οι πρόωρες εκλογές ανησυχούν τις αγορές
Εμανουέλ Μακρόν / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο σκαρφάλωσε την Τρίτη η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γαλλίας, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη ημέρα.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο σκαρφάλωσε την Τρίτη η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γαλλίας, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη ημέρα, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την εντυπωσιακή άνοδο της ακροδεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας εκτινάχθηκε 6,5 μονάδες βάσης (bps) στο 3,304% μετά την άνοδο κατά 12 μονάδες βάσης μια μέρα νωρίτερα, το μεγαλύτερο άλμα μιας ημέρας σε 11 μήνες, καθώς οι νέες εκλογές δημιούργησαν ανησυχίες για τα ήδη εύθραυστα δημόσια οικονομικά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές και αναφέρει το Reuters.

Ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τις βαριές απώλειες από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Σαββατοκύριακο. Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν θα κέρδιζε τις πρόωρες εκλογές, αλλά δεν θα είχε απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε την ψηφοφορία.

Σήμερα πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε, σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine.

Με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να υποχωρούν ελαφρά, το χάσμα μεταξύ γαλλικών και γερμανικών αποδόσεων 10 ετών, ένα μέτρο που απαιτούν οι premium επενδυτές για να διατηρήσουν το γαλλικό χρέος έναντι του γερμανικού, αυξήθηκε σχεδόν 65 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Αλλά αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από τις 80 μονάδες βάσης που επιτεύχθηκε το 2017, όταν η Λεπέν, υποσχέθηκε να εγκαταλείψει το ευρώ εάν εκλεγεί στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Η 10ετής απόδοση γερμανικού ομολόγου, ο δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, υποχώρησε τελευταία κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 2,661%, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, αφού αύριο Τετάρτη αναμένεται μία ανακοίνωση για τον πληθωρισμό και μια ανακοίνωση για την πολιτική της Federal Reserve.

«Οι αγορές ανησυχούν ότι η πιθανή επόμενη γαλλική κυβέρνηση δεν θα επιμείνει στη δημοσιονομική εξυγίανση», δήλωσε η Σοφία Όερτμαν, αναλύτρια στην DZ Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Ετοιμάζει δασμούς για τα ηλεκτροκίνητα από την Κίνα που μπορεί να φτάσουν το 30%

Βρετανία: Τον Ιούλιο θα εκδικαστεί η έφεση του Τζούλιαν Ασάνζ κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Λαγκάρντ για επιτόκια: Μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις για τη δεύτερη μείωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider