Μόνο... ελληνική φέτα στη Χιλή - Οι μάχες που έχουν δοθεί για την αναγνώριση

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μόνο... ελληνική φέτα στη Χιλή - Οι μάχες που έχουν δοθεί για την αναγνώριση
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, μιλά στο insider.gr για τον δύσκολο αγώνα των 2,5 χρόνων με στόχο την καθιέρωση της ελληνικής φέτας στη Χιλή.

Μια μεγάλη νίκη για την ελληνική φέτα, ένα από τα πιο εμβληματικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας και το οποίο βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο ισχυρών εμπορικών διενέξεων, καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα. Η μεγάλη νίκη ήρθε δε από πολύ μακριά και συγκεκριμένα από τη Χιλή, καθώς έπεσαν στο κενό σχέδια χρήσης της ονομασίας της ελληνικής φέτας από Χιλιανούς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς θωρακίζεται η απαγόρευση χρήσης του όρου ελληνική φέτα από τον ανταγωνισμό άλλων χωρών και δη από «απομιμήσεις» του εθνικού προϊόντος.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται η ελληνική φέτα», σχολιάζει στο insider.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος.

Όπως εξηγεί, η δικαίωση για την ελληνική φέτα στη Χιλή ήρθε την περασμένη Τρίτη 11 Ιουνίου, βάζοντας φρένο σε μια περιπέτεια 2,5 ετών περίπου.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η Κοινοπραξία για Κοινές Ονομασίες της Αμερικής (CCFN) διεκδικούσε τον όρο «feta». Αρχικά ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής τον είχε κάνει αποδεκτό. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2021 ο ΣΕΒΓΑΠ κατέθεσε ένσταση κατά του trademark «feta». Μετά λοιπόν από τη διασφάλιση της νομιμότητας της ελληνικής φέτας και την προσκόμιση πληθώρας στοιχείων, ήρθε η δικαίωση.

«Η κατοχύρωση της ελληνικής φέτας έχει βαρύνουσα σημασία», δηλώνει στο insider.gr ο κ. Αποστολόπουλος.

«Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε ότι στις 11-6-2024 κερδίσαμε μια δύσκολη και άνιση μάχη στη Χιλή για την αναγνώριση της φέτας. Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής έκανε δεκτή την ένσταση και την επιχειρηματολογία μας κατά του trademark που είχε τον όρο «feta» το οποίο είχε υποβάλει η διαβόητη Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN). Είναι η 2η μάχη που κερδίζουμε απέναντι σε αυτό τον κολοσσό συμφερόντων της Αμερικής (η προηγουμένη ήταν στην Σιγκαπούρη). Δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε και μέσα στην ίδια την Αμερική!», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ.

«Όπως έχουμε ξανατονίσει, ο πόλεμος για την κατοχύρωση της φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλος, δύσκολος και μακρύς. Για να τον κερδίσουμε χρειάζεται να δώσουμε πολλές τέτοιες μάχες σε κάθε μέρος του κόσμου, συνήθως με τον ίδιο αδίστακτο και ασύμμετρο εχθρό μας, με όποιο τρόπο κι αν μεταμφιέζεται. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, κάθε φορά με μεγαλύτερο πάθος και πίστη για την προστασία αυτής της μοναδικής εθνικής μας κληρονομιάς αντιμετωπίζοντας ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ σταθεί εμπόδιο», σημειώνεται επίσης.

Η «μάχη» της Σιγκαπούρης

Ήταν τους πρώτους μήνες του 2021 όταν η ελληνική φέτα κέρδισε τη μάχη και στη Σιγκαπούρη. Τότε υπήρχε αντιδικία με τον Οργανισμό Εξαγωγών των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη για τη χρήση της εμπορικής ονομασίας της φέτας, η οποία τελικά έκλεισε υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Οι διαδικασίες που είχε κινήσει ο ΣΕΒΓΑΠ απέδωσαν και τελικά μετά από μήνες προσπαθειών, η ελληνική πλευρά κατόρθωσε να θωρακίσει την προστασία της ονομασίας της φέτας κι ενώ η αμερικανική πλευρά οδηγήθηκε σε απόσυρση των ενστάσεών της.

Ο ΣΕΒΓΑΠ είχε ήδη από το καλοκαίρι του 2019 διασφαλίσει από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Σιγκαπούρης την κατοχύρωση της ταυτότητας της φέτας στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς ο Οργανισμός Εξαγωγών των ΗΠΑ υπέβαλε ένσταση, αιτούμενος την άρση της κατοχύρωσης της ονομασίας της φέτας.

Τελικά οι προσπάθειες του ΣΕΒΓΑΠ απέφεραν αποτελέσματα και στις αρχές του 2021 ήρθε η δικαίωση για το εθνικό μας προϊόν.

«Οι κατοχυρώσεις αυτές διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Με τη νίκη της Σιγκαπούρης πετύχαμε τη νίκη της Χιλής, ενώ και οι δύο αυτές περιπτώσεις θα αξιοποιηθούν στην επόμενη μάχη που θα κληθούμε να δώσουμε», επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος.

Αύξηση 12% στις εξαγωγές φέτας

Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές φέτας το τελευταίο διάστημα. Μόνο το πρώτο δίμηνο του 2024 καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του 2023. «Ανοίγονται συνεχώς νέες αγορές και οι εξαγωγές κινούνται ανοδικά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολόπουλος.

Παραδέχεται δε ότι οι Έλληνες παραγωγοί φέτας κινούνται μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, καθώς χτυπάει κόκκινο ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και δη από προϊόντα «απομιμήσεις» που πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PAL: Μετράει πληγές μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά

ΑΒΑΞ: Αναμένει βελτίωση στην Κατασκευή, μερίσματα 1,1 δισ. από Παραχωρήσεις – Πώς θα ανταμείψει τους μετόχους

Μια «ματιά» στα οφέλη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Επιβεβαίωση για ΕΤΕ και «μαξιλάρι» - Πόσο πεντάστερα είναι τα πεντάστερα;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider