Συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην οικονομία – Τα νομοσχέδια που βρίσκονται στα σκαριά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνεχίζεται η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην οικονομία – Τα νομοσχέδια που βρίσκονται στα σκαριά
Στο επίκεντρο παρεμβάσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, αλλαγές στο Υπερταμείο και τις ΔΕΚΟ, ο εκσυγχρονισμός του τέλους χαρτοσήμου, νέα κίνητρα για το «μεγάλωμα» των ελληνικών επιχειρήσεων, οι δημόσιες επενδύσεις και η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

Ανεξαρτήτως του ανασχηματισμού στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζεται η προετοιμασία βασικών νομοσχεδίων που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Σήμερα, εξάλλου, ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο που αναβλήθηκε λόγω του ανασχηματισμού, δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η πρώτη για τις αλλαγές στο τέλος χαρτοσήμου και η δεύτερη για τη αναδιάρθρωση του Υπερταμείου και των ΔΕΚΟ.

Στο νομοσχέδιο για το Υπερταμείο θα θεσμοθετηθεί το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (Sovereign Wealth Fund). Όπως έχει γράψει το insider.gr, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση και τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας των εταιρειών του Δημοσίου με βασικό στόχο την ενίσχυσή τους στην προσέλκυση στελεχών από την αγορά, χωρίς τις μακροχρόνιες διαδικασίες του ΑΣΕΠ και με πιο «ελεύθερες» αμοιβές.

Η δεύτερη άμεση νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΘΟ αφορά την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τέλος χαρτοσήμου, που επιβάλλεται σε κάθε σύμβαση που δεν υπόκειται σε καθεστώς ΦΠΑ αποδίδοντας 360 εκατ. περίπου στα κρατικά ταμείο. Με έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης το τέλος χαρτοσήμου θα μετασχηματιστεί σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής».

Στη Βουλή οδεύει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικούς στόχους να συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές διατάξεις που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορους νόμους που πάνε πίσω έως και τη δεκαετία του ’50, να αυξηθεί η διαφάνεια και να απλοποιηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης των έργων και των δράσεων του ΠΔΕ επιταχύνοντας την εκτέλεση των έργων.

Ήδη χθες κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στη θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ενός νέου πλαισίου κυρώσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ειδική διάταξη με την οποία διευρύνονται τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων οφειλετών προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτούς και οι πολίτες με αναπηρία συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους.

Δύο ακόμη νομοσχέδια που βρίσκονται στη φάση προετοιμασίας μάλλον θα πάνε για μετά το καλοκαίρι. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση των κινήτρων για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές συνενώσεις, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να «πατήσουν» πάνω στο νόμο του 2022 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, ο οποίος όμως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά την Κεφαλαιαγορά με ρυθμίσεις που όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα θωρακίσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα καταστήσουν πιο ελκυστικό το Χρηματιστήριο, ενισχύοντας τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O άθλος της Eurobank - Αγκάθι το DTC - Αλλάζει χέρια το Kinetta Beach

Viva: Τι δρομολογεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου - Σε νέες αποτιμήσεις θα προχωρήσουν Χ. Καρώνης και JP Morgan 

Επενδυτική ανασφάλεια στις ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια – «Σωσίβιο» οι μπαταρίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider