Viva: Τι δρομολογεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου - Σε νέες αποτιμήσεις θα προχωρήσουν Χ. Καρώνης και JP Morgan 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Viva: Τι δρομολογεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου - Σε νέες αποτιμήσεις θα προχωρήσουν Χ. Καρώνης και JP Morgan 
Το δικαστήριο αποδέχτηκε πλήρως το σκεπτικό της WRL και κάποια από τα ζητήματα που έθεσε η JP Morgan. Στην παρούσα φάση κανένας από τους δύο μετόχους δεν μπορεί να ολοκληρώσει το δικαίωμα εξαγοράς των μετοχών του άλλου. Πώληση της Viva σύντομα, θέλει η JP Morgan. Η Viva αναπτύσσεται, εν τω μεταξύ, εντυπωσιακά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα βήματα των μετόχων της Viva, καθώς η χθεσινή έκδοση της ετυμηγορίας της δικαστή Clare Moulder επί των αγωγών που είχαν ασκήσει εκατέρωθεν οι μέτοχοι της Viva, η WeRealize των Χάρη Καρώνη – Μάκη Αντύπα (51,49%) και η JP Morgan (48,51%), αποδέχεται πλήρως όλο το σκεπτικό της WRL και κάποια από τα ζητήματα που έθεσε η JP Morgan.

Η απόφαση δικαιώνει την προσπάθεια της WeRealize να αμφισβητήσει τις πρακτικές της JP Morgan που πρότασσαν το Regulation K ως δικαιολογία ώστε να μην ληφθεί υπόψη στην αποτίμησή της η προσοδοφόρος είσοδος της Viva στην Αμερική με την καινοτομική τεχνολογία Tap on Any Device.

Κατόπιν αυτού, η δικαστική απόφαση αποτελεί αφετηρία για την ορθή αποτίμηση της Viva, ενώ βάζει επίσης φρένο στην εξάσκηση του call option που είχε συμφωνηθεί με την υπογραφή του deal, δίνοντας το δικαίωμα στον ένα μέτοχο να αγοράσει το ποσοστό του άλλου.

Στην παρούσα φάση κανένας από τους δύο μετόχους - JPM ή WRLδεν μπορεί να ολοκληρώσει το δικαίωμα εξαγοράς των μετοχών του έτερου μετόχου, καθώς δεν υπάρχει σύμβαση μεταβίβασης μετοχών, συμφωνημένη μεταξύ των μερών. Οι δύο μέτοχοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, η έκβαση των οποίων είναι, όμως, αμφίβολη.

Πέραν αυτού, καμία απόφαση δεν υπάρχει για τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Viva, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ, και το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι μετά από ακρόαση στις 22 Μαρτίου 2024, το Δικαστήριο διέταξε την ταχεία εκδίκαση των θεμάτων που έθεταν οι δύο πλευρές με τις αγωγές τους, καθώς την 1η Ιουλίου 2024 ξεκινά η δεύτερη περίοδος άσκησης του call option, με αποτιμήσεις της Viva που πραγματοποιούν οι εκτιμητές των δύο πλευρών και πρέπει να έχουν καταλήξει στις 16 Ιουνίου 2024.

Η δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών στηρίχθηκε στο χάσμα της αποτίμησης της Viva (σημειώνεται ότι η επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, είχε αποτιμήσει για λογαριασμό της JP Morgan την Viva στο 1 δισ. ευρώ, ενώ ο εκτιμητής της Viva, η EY, στα 3 δισ. ευρώ). Σχετικά με το Regulation K, και ειδικότερα για το πραγματικό εύρος και είδος των όποιων περιορισμών τυχόν ισχύουν στην περίπτωση της Viva ως αποτέλεσμα της μειοψηφικής συμμετοχής της JP Morgan, το δικαστήριο απεφάνθη ότι αρμόδια να γνωμοδοτήσει είναι η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή, Federal Reserve Board (FRB).

Με δήλωσή του, ο CEO της Viva, Χάρης Καρώνης είπε ότι με τη χθεσινή ετυμηγορία του το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες της JP Morgan να επαναδιατυπώσει τους όρους της συμφωνίας μετόχων, με σκοπό να επιβάλλει να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση συγκεκριμένοι νομοθετικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στη JP Morgan (και όχι στη Viva). Οι εν λόγω νομοθετικοί περιορισμοί θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της JP Morgan και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο Stock Option Plan. H απόφαση συνεπάγεται, επίσης, ότι η προηγούμενη αποτίμηση που υπέβαλε η JP Morgan και διεξήχθη από τη Houlihan Lokey είναι άκυρη, καθώς βασίστηκε σε προφανώς λανθασμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αξία της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η JP Morgan δήλωσε ότι το δικαστήριο προσφέρει τώρα ένα κρίσιμο πάτημα ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Viva να πουληθεί σύντομα, προτού εξασθενίσει περαιτέρω η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο fintech.

Εν μέσω της δικαστικής διαμάχης, πάντως, και μετά τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, η Viva βρίσκεται ήδη στην επόμενη φάση της στρατηγικής ανάπτυξής της, αξιοποιώντας την καινοτομική πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών που έχει αναπτύξει -με την τεχνολογία Tap on Any Device να πρωτοστατεί-, την παρουσία της σε 24 χώρες της Ευρώπης, και το ευρύ οικοσύστημα στρατηγικών συνεργασιών με παγκόσμιους τεχνολογικούς παράγοντες, όπως η Apple και η Microsoft, και περισσότερους από 420 ανεξάρτητους προμηθευτές software και hardware.

Η Viva έχει ήδη ολοκληρώσει την άμεση συνδεσιμότητά της με τα τοπικά σχήματα καρτών, ενισχύοντας την εξυπηρέτηση των τοπικών πελατών της στις εκάστοτε αγορές. Παράλληλα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη της καινοτομικής πλατφόρμας smart checkout για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που παρέχουν online αγορές, προσφέροντάς τους τα καλύτερα ποσοστά αποδοχής καρτών συγκριτικά με κάθε άλλη λύση. Επιπλέον, η Viva έχει ολοκληρώσει και παρέχει πανευρωπαϊκά την πιο ευέλικτη λύση πληρωμών για marketplaces που αφορούν σε ολόκληρα οικοσυστήματα εμπόρων, μικρών και μεγάλων. Με αυτό τον τρόπο, καλύπτει πλέον κάθε ανάγκη πληρωμών σε κάθε μέγεθος επιχείρησης, σε κάθε περιβάλλον (εντός καταστήματος ή online), και ανεξάρτητα από το πως παρέχει υπηρεσίες μία επιχείρηση, είτε απευθείας, ή μέσω marketplace.

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία ανέπτυξε περαιτέρω την τεχνολογική υποδομή της, αξιοποιώντας το Microsoft Azure σε όλα τα προϊόντα πληρωμών της, και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στις επιχειρησιακές λειτουργίες της. Η Viva προσανατολίζεται στην ενσωμάτωση όλων των δραστηριοτήτων της υπό μια ενοποιημένη τραπεζική άδεια, βελτιστοποιώντας τους πόρους της και οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους και λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O άθλος της Eurobank - Αγκάθι το DTC - Αλλάζει χέρια το Kinetta Beach

Eurobank: Στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's – Πρώτη ελληνική τράπεζα με αξιολόγηση υψηλότερη του Ελληνικού Δημοσίου

Τράπεζες: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για το 18% του ΤΧΣ στην ΕΤΕ και η ΑΜΚ της Attica Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider