Βάσλε (ΕΚΤ): Δεν είναι απίθανο να γίνουν κι άλλες μειώσεις επιτοκίων το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βάσλε (ΕΚΤ): Δεν είναι απίθανο να γίνουν κι άλλες μειώσεις επιτοκίων το 2024
Εάν οι προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πραγματοποιηθούν, τότε δεν είναι απίθανο να υπάρξουν περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια της Ευρωζώνης, προβλέπει ο Μπόσταν Βάσλε.

Εάν οι προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επιβεβαιωθούν, τότε δεν είναι απίθανο να ακολουθήσουν περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια της Ευρωζώνης, προβλέπει ο Μπόσταν Βάσλε.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ότι «εάν το βασικό σενάριο υλοποιηθεί κι τα δεδομένα είναι ευνοϊκά, τότε ενδεχομένως μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ήδη από φέτος και εν συνεχεία του χρόνου». «Διαφορετικά, θα ήταν σκόπιμο να περιμένουμε λίγο περισσότερο, με περαιτέρω βήματα».

Η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες βάσης, ωστόσο αύξησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό καθώς εκτιμά ότι, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές.

Σε συζήτηση που είχε ο Βάσλε με Εσθονούς βουλευτές, επισημάνθηκε ότι το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό παρά την εν λόγω μείωση.

Ο Βάσλε απαντώντας, τόνισε ότι «Προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από το μέσο όρο για κάποιο διάστημα ακόμα. Είναι πολύ νωρίς για να τοποθετήσουμε χρονικά επόμενες μειώσεις».

Σχετικά με τον «τσιμπημένο» πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Μάιο, ο Βάσλε προειδοποίησε τι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία αποπληθωρισμού», είπε και επικαλέστηκε ενδεικτικά τη «σχετικά ισχυρή» δυναμική των μισθών, την οικονομική ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η G7 στηρίζει με 50 δισ. την Ουκρανία μέσω των «παγωμένων» ρωσικών assets

Επιμένει η Goldman Sachs - «Πρώτη μείωση επιτοκίων το Σεπτέμβριο από τη Fed»

Κίνα για δασμούς στα ηλεκτροκίνητα: Η ΕΕ να «επανεξετάσει» την απόφασή της

gazzetta
gazzetta reader insider insider