Δραστικές αλλαγές στο Υπερταμείο αλλά και στις άμεσες θυγατρικές του φέρνει το νομοσχέδιο που πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Βασικοί άξονες των νέων ρυθμίσεων είναι η δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου αλλά και μια σειρά αλλαγών που θα επιτρέψουν στις εταιρείες του Δημοσίου να προσελκύουν στελέχη από την αγορά προσφέροντας ανταγωνιστικούς με τον ιδιωτικό τομέα μισθούς και μπόνους.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τις άμεσες θυγατρικές και τις εταιρείες στις οποίες έχει συμμετοχές το Υπερταμείο και συγκεκριμένα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τη ΔΕΘ – Helexpo, τη Διώρυγα Κορίνθου, τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και τις θυγατρικές του (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), τις Ελληνικές Αλυκές, τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
Βασικός στόχος είναι να επαναληφθεί και σε άλλες ΔΕΚΟ το success story της ΔΕΗ και για αυτό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, χρειάζονται αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση αλλά και την στελέχωση των εταιρειών με γρήγορες διαδικασίες. Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της λειτουργίας των ΔΕΚΟ αναμένεται να υπάρξουν και μια σειρά από ρυθμίσεις που θα δίνουν περισσότερη ελευθερία στη διοίκησή τους καθώς και στη διοίκηση του Υπερταμείου στο να προχωρούν σε οργανωτικές αλλαγές, σε προσλήψεις έκτακτου και εποχικού προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες κλπ.
Ο δεύτερος άξονας αφορά το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο που, όπως έχει γράψει το insider.gr, θα λάβει σάρκα και οστά μέχρι το τέλος του έτους. Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα δημιουργηθεί από κεφάλαια που θα εισφέρει το ελληνικό Δημόσιο τα οποία θα ισούνται με το μισό της αξίας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που με απόφαση του ΣτΕ έφυγαν από πέρυσι από την «ομπρέλα» του Υπερταμείου και επέστρεψαν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου. Το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί στη αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
Με το νέο νομοσχέδιο έρχονται και αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Όπως φαίνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να διευρυνθεί καθώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ολοκληρώνεται και έτσι αναμένεται να αποκτήσει έναν πιο υποστηρικτικό ρόλο στις δημόσιες συμβάσεις και στα έργα. Εξάλλου στο ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί τα τελευταία χρόνια και η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του Δημοσίου. Και οι δύο οργανισμοί αναμένεται να απορροφηθούν και να συγχωνευθούν με το Υπερταμείο.