Ποιοι «παίζουν» για τη ΣΔΙΤ μετεγκατάστασης φυλακών στον Ασπρόπυργο αξίας 617 εκατ. – Πώς προχωρά η διαδικασία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι «παίζουν» για τη ΣΔΙΤ μετεγκατάστασης φυλακών στον Ασπρόπυργο αξίας 617 εκατ. – Πώς προχωρά η διαδικασία
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, METLEN (πρώην Μυτιληναίος) δίνουν το παρών στην τελική φάση του διαγωνισμού που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Ποιο είναι το project της ανέγερσης και λειτουργίας σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στον Ασπρόπυργο, ποια τα οφέλη του. Η διάρκεια της ΣΔΙΤ.

Στην επόμενη φάση (τη β’ φάση) έχει εισέλθει ο διαγωνισμός για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εκτιμώμενης αξίας άνω των 617 εκατ. ευρώ, ενώ εκκινεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου από την οποία θα προκύψει το τελικό και βασικό τεχνικό – οικονομικός σκέλος του project. Πρόκειται, όπως και άλλες φορές έχει αναδείξει το insider.gr, το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετέχουν και τα 4 σχήματα που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, δηλαδή οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (πλέον Metlen), όπως είχαμε αναδείξει προ μηνών. Η Β' Φάση του διαγωνισμού αποτελείται από τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και εν συνεχεία την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών. Η πρόσκληση για τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο και όλα τα σχήματα έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής.

Το έργο και η ΣΔΙΤ

Ο διαγωνισμός για την ανέγερση και λειτουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στον Ασπρόπυργο είναι σε εξέλιξη από το PPF, τη γνωστή πετυχημένη εσωτερική Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, που προωθεί το έργο για λογαριασμό του Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Η φάση ξεκίνησε προ ολίγου χρονικού διαστήματος, ενώ αναμένονταν η διενέργεια Μελέτης Σκοπιμότητας, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ μελετάει τη σκοπιμότητα για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό, με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής. Κατεύθυνση της Κυβέρνησης ήταν να εξεταστεί το σενάριο για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου, ωστόσο, μένει να φανεί αν προχωρήσει ένα τέτοιο πλάνο.

Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ). Κατά τη λειτουργία του έργου και μέχρι τη λήξη της διάρκειας της Σύμβασης Σύμπραξης, η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλλει στον ΙΦΣ πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε παρούσα αξία, στο ποσό των 617.187.784 πλέον ΦΠΑ (άρα κοντά στα 765 εκατ. με ΦΠΑ). Η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη ενός εκ των βασικών στόχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά στην αναμόρφωση της Σωφρονιστικής Πολιτικής. Η συμβολή του έργου στην εθνική οικονομία θα είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα απελευθερωθεί χώρος στον Δήμο Κορυδαλλού για αστικές αναπλάσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Τα νέα κτήρια περιλαμβάνουν το κεντρικό συγκρότημα των Πτερύγων Κράτησης, καθώς και περιφερειακά κτήρια ειδικών χρήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΔΣΣΑ. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι περίπου 32.000 τ.μ., με συνολική επιφάνεια ανωδομής περίπου 57.700 τ.μ. και υπόγεια δόμηση περίπου 30.000 τ.μ..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυτά είναι τα έργα 900 εκατ. για τις οδικές υποδομές της Θεσσαλίας

Ο χρησμός της DBRS - Oι άνθρωποι του ΤΧΣ - Οι αντιδράσεις και το ενδιαφέρον για τη Ραφήνα 

Motor Oil: Τα σχέδια για την Ελλάκτωρ – «Παράθυρο» για νέες ΑΠΕ στο εξωτερικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider