Ανοίγει η αγορά για τα ηλεκτρικά ταξί – Τα κονδύλια και οι νέες δυνατότητες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει η αγορά για τα ηλεκτρικά ταξί – Τα κονδύλια και οι νέες δυνατότητες
Με συνέργειες και επιδοτήσεις συνεχίζεται το άνοιγμα της αγοράς της ηλεκτροκίνησης με τις επιχειρήσεις και τα κονδύλια να εστιάζουν και στα ταξί, τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση για τις καθαρές μεταφορές.

Με συνέργειες και επιδοτήσεις συνεχίζεται το άνοιγμα της αγοράς της ηλεκτροκίνησης με τις επιχειρήσεις και τα κονδύλια να εστιάζουν και στα ταξί, τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση για τις καθαρές μεταφορές.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων ταξί, με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά. Οι ιδιοκτήτες ταξί επιδοτούνται με 22.500 ευρώ (17.500 η επιδότηση για αγορά και 5.000 για την απόσυρση) και στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθούν 1770 ταξί. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Ιωάννης Ξιφαράς, στους δρόμους της Αττικής κυκλοφορούν αυτή την στιγμή 35 ηλεκτρικά ταξί (τα οποία έχουν λάβει ενισχύσεις 744.291,64 ευρώ) ενώ οι αιτήσεις που έχουν γίνει είναι λιγότερες από 200. Όπως φαίνεται, οι οδηγοί ταξί είναι διστακτικοί και απαιτείται αν ανοίξει περισσότερο η αγορά και να διευρυνθεί το δίκτυο.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, γίνονται κάποια τολμηρά βήματα με συνέργειες που έχουν στόχο να ανοίξουν την αγορά. Ένα τέτοιο βήμα αποτελεί και η πρωτοβουλία των ZAP Taxi Club, της FREENOW και της Εθνικής Leasing (η οποία χρηματοδοτεί το project) για τα ηλεκτρικά ταξί.

Ειδικότερα, η ZAP A.E., εταιρεία που δημιουργήθηκε από την SirecEnergy, αναπτύσσει ένα νέο δίκτυο ταχείας φόρτισης στην Αττική, αποκλειστικής χρήσης για τα ηλεκτρικά ταξί, μέλη του ZAP Taxi Club. Τα συγκεκριμένα ταξί μπορούν να τα αποκτήσουν οι ενταγμένοι στην πλατφόρμα της FREENOW, ιδιοκτήτες άδειας ταξί, αποσύροντας το παλαιό συμβατικό τους όχημα, με σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης από την Εθνική Leasing, έχοντας πλήρη κάλυψη συντήρησης οχήματος, ασφάλισης και απαιτούμενης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη σχετική κρατική επιδότηση για την αγορά. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες των νέων ηλεκτρικών ταξί – μέλη πλέον του ZAP Taxi Club - ενταγμένοι στην πλατφόρμα της FREENOW, και συγκεκριμένα στον στόλο ‘’Green Taxi’’, αυτόματα αποκτούν προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιβράβευσης συνεργατών οδηγών της εταιρείας. Οι ιδιοκτήτες ταξί συμμετέχοντας στο ZAP Taxi Club και έχοντας εξασφαλίσει τη συντήρηση και την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους, καθώς και την άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ταχείας φόρτισης της ZAP 24/7, επωφελούνται από την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο συνολικό κόστος λειτουργίας του ταξί και από τα υψηλότερα έσοδα λόγω προτεραιότητας διάθεσης των ηλεκτρικών οχημάτων στους επιβάτες, μέσω της πλατφόρμας της FREENOW.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνέντευξη Τύπου του ZAP Taxi Club, δήλωσε ότι «Οι ιδιοκτήτες ταξί, μέσω της απόκτησης ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος, επωφελούνται από τα μηδενικά κόστη συντήρησης, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο συνολικό κόστος λειτουργίας του ταξί τους, την άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ταχείας φόρτισης της ZAP, και τα υψηλότερα έσοδα λόγω προτεραιότητας διάθεσης των ηλεκτρικών οχημάτων στους επιβάτες».

Η χρηματοδότηση, τα μοντέλα και το ύψος του μισθώματος

Η χρηματοδότηση (από την Εθνική Leasing) παρέχεται μέσω σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης στους ιδιοκτήτες άδειας ταξί, οι οποίοι εφόσον ενταχθούν στο κρατικό πρόγραμμα μπορούν να λάβουν επιδότηση έως και 22.500 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσύρουν το παλαιό όχημά τους συμβατικής τεχνολογίας. Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει δυνατότητα επιλογής οχημάτων από 7 συνεργαζόμενους κατασκευαστές (Skoda, Mercedes, VW, KIA, Hyundai, MG, BYD) και συμβολαίων 4ετίας ή 5ετίας με 100.000 και 75.000 χιλιόμετρα ανά έτος αντίστοιχα.

Κατά τη λήξη των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης οι ιδιοκτήτες ταξί θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το όχημα έναντι συμβολικού τιμήματος.

Το μέσο μηνιαίο μίσθωμα θα ανέρχεται ενδεικτικά από 980 έως 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου που θα επιλεγεί, τα ετήσια χλμ και τα έτη μίσθωσης, και θα περιλαμβάνει το κόστος αυτοκινήτου, ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης πυρός και κλοπής, τακτική συντήρηση σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, κάλυψη βλαβών και φόρτιση στο δίκτυο ZAP για 250 χλμ ανά ημέρα.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, η τιμή φόρτισης που παρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, στα 49 σεντς η κιλοβατώρα την ώρα που στην Ελλάδα η φόρτιση είναι στα 60 σεντς και στην Ευρώπη στο 1 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξιφαράς στο 7th EcoMobility Conference: Το πρόγραμμα για τα ηλεκτρικά ταξί, τα ΜΜΜ και τα ταξί

Αλεξοπούλου: Η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σώζει ζωές

Η Mercedes-Benz κάνει πίσω στις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider