Νέα μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας
Εκ νέου μείωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το κόστος δανεισμού σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της και να ακολουθήσει το δρόμο που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Εκ νέου μείωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το κόστος δανεισμού σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της και να ακολουθήσει το δρόμο που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα η Swiss National Bank μείωσε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% σήμερα Πέμπτη, σε μία απόφαση που είχε προβλέψει τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η SNB, «η υποκείμενη πληθωριστική πίεση μειώθηκε και πάλι σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Μετά την απόφαση της Πέμπτης, η ελβετική κεντρική τράπεζα καθόρισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 1,3% για το 2024, 1,1% για το 2025 και 1,0% για το 2026. Τα στοιχεία υποθέτουν επιτόκιο στα επίπεδα του 1,25% κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Το ελβετικό φράγκο υποχώρησε μετά την ανακοίνωση, περίπου 0,4% έναντι του ευρώ και 0,5% έναντι του δολαρίου.

Η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει τώρα οικονομική ανάπτυξη περίπου 1% φέτος και περίπου 1,5% το 2025, προβλέποντας ελαφρές αυξήσεις της ανεργίας και μικρές μειώσεις στη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας.

«Μεσοπρόθεσμα, η οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά, υποστηριζόμενη από κάπως ισχυρότερη ζήτηση από το εξωτερικό», ανέφερε η SNB.

Η Ελβετία έχει ήδη το δεύτερο χαμηλότερο επιτόκιο της Ομάδας των Δέκα με μεγάλο περιθώριο, μετά την Ιαπωνία. Έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που μείωσε τα επιτόκια στα τέλη Μαρτίου και νωρίτερα αυτόν τον μήνα ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τώρα αυξάνονται τα ερωτήματα για το αν θα προχωρήσει σε τρίτη μείωση επιτοκίων φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κύπρος: Υπερκαλύφθηκε το 7ετές ομόλογο - Πάνω από 9 δισ. ευρώ προσφορές

ΕΚΤ: Πώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025 - Τι προτείνει η Κομισιόν για καινοτομία, άμυνα, διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider