Αγορά σιτηρών; Πτωτικά προσωρινά… Ανοδικά μελλοντικά;

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορά σιτηρών; Πτωτικά προσωρινά… Ανοδικά μελλοντικά;
Είμαστε σε μια εποχή που γράφονται διάφορα για αύξηση τιμών των σιτηρών. Τι συμβαίνει όμως παγκοσμίως;

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού διαπραγματεύτηκαν περίπου 5,8 δολάρια ανά μπούσελ, σημειώνοντας χαμηλό έξι εβδομάδων, λόγω των προσδοκιών για αυξημένη προσφορά σιταριού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση WASDE, η προσφορά σιταριού στις ΗΠΑ προβλέπεται να φτάσει τα 1.875 εκατομμύρια μπούσελ, αυξημένη κατά 17 εκατομμύρια από τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες προοπτικές σιταριού για το 2024/25 προβλέπουν μείωση της προσφοράς κατά 5,7 εκατομμύρια τόνους, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.050,3 εκατομμύρια τόνους.

Αυτή η προβλεπόμενη μείωση οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση της παραγωγής στη Ρωσία, την Ουκρανία και την ΕΕ, όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε μείωση των εκτιμήσεων παραγωγής κατά 5 εκατομμύρια τόνους στη Ρωσία και 1,5 εκατομμύρια τόνους στην Ουκρανία.

Στην ΕΕ, ο υγρός καιρός στη Γαλλία έχει μειώσει το δυναμικό απόδοσης, επηρεάζοντας αρνητικά τις προβλέψεις παραγωγής της περιοχής.

Αν δει κανείς την εικόνα των τιμών των σιτηρών σε επίπεδο πενταετίας διαπιστώνει πως παρά την πτώση της τελευταίας εβδομάδας, αυτές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η αναφερόμενη παραπάνω μείωση προσφοράς μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αυξημένες τιμές σιτηρών, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται αν και κατά πόσο μπορεί να συμβεί από τις επόμενες εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εγγυηθεί κανείς κάτι τέτοιο.

Οι παραπάνω μεταβολές ωστόσο θα επηρεάσουν άμεσα τις τιμές παραγωγού και λιγότερο τις τιμές των τελικών προϊόντων οι οποίες είναι σε υψηλά επίπεδα πλέον και το κόστος της πρώτης ύλης συμμετέχει λιγότερο στο τελικό κόστος παραγωγής προϊόντων σε σχέση με την προ κρίσεων εποχή (Ρωσσοουκρανικός πόλεμος, covid, κλπ).

Επίσης, είμαστε πλέον σε μια φάση μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι τιμή του πληθωρισμού τροφίμων έχει πέσει σημαντικά. Ωστόσο αυτή η μείωση πληθωρισμού ενδέχεται να συγκρατήσει νέα αύξηση τιμών των τελικών προϊόντων στο ράφι η οποία θα μπορούσε να προκύψει από την αύξηση τιμών των σιτηρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην εποχή του «Σφάξε με Αγά μου να Αγιάσω» η λειτουργία της αγοράς σιταριού στην Ελλάδα

Προδημοσίευση Βιολογικής Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Μελισσοκομίας

Μεγάλο θέμα με το νερό στην Κωπαΐδα, ενώ λίγο βορειότερα πετιέται στο δρόμο!

gazzetta
gazzetta reader insider insider