PMI: Επιβράδυνε απότομα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο - Σε χαμηλό 6μηνου η μεταποίηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PMI: Επιβράδυνε απότομα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο - Σε χαμηλό 6μηνου η μεταποίηση
Απότομα επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης αυτό το μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Απότομα επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης αυτό το μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους δείκτες PMI της S&P Global, ο κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ δείχνει κάποια σημάδια αποδυνάμωσης, ενώ η ύφεση στη μεταποίηση πήρε χειρότερη τροπή. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε μία μείωση των επιτοκίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα και παρά τις προσδοκίες για δύο ακόμη μειώσεις φέτος όπως αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση του Reuters

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 50,8 αυτόν τον μήνα από το 52,2 του Μαΐου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 52,5. Ωστόσο, ο Ιούνιος κατέγραψε τον τέταρτο μήνα πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο στις υπηρεσίες υποχώρησε στο 52,6 από 53,2. Η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε άνοδο στο 53,5.

«Τελειώνει η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα πριν ξεκινήσει; Ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να διατηρεί όρθια την ευρωζώνη», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Ο συνολικός δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο χαμηλό τεσσάρων μηνών στο 49,2 από 51,6.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής υπηρεσιών μειώθηκε στο 53,7 από 54,2, τη χαμηλότερη ένδειξη σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια.

«Η ΕΚΤ, η οποία μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη από τα στοιχεία τιμών που σηματοδοτούσαν χαλάρωση της πίεσης στον τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης. Ωστόσο, ο HCOB PMI δεν παρέχει «πυρομαχικά» για νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ», πρόσθεσε ο Rubia.

Ο εργοστασιακός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλό εξαμήνου των 45,6 από 47,3. Οι προσδοκίες στη δημοσκόπηση του Reuters ήταν για άνοδο στο 47,9.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλειστά επαγγέλματα: Ποια βάζει στο στόχαστρο η Κομισιόν – Θηλιά για την ανταγωνιστικότητα

Εξαήμερη εργασία: Από πότε ξεκινά, ποιους αφορά και πώς θα πληρώνεται

Γιατί η Deutsche Bank δηλώνει «ταύρος» για τον ΟΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider