Σνάμπελ: Μπορεί να απειληθούμε από νέα σοκ τιμών - Δεν μπορεί να δεσμευτεί η ΕΚΤ εκ των προτέρων για μείωση επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ: Μπορεί να απειληθούμε από νέα σοκ τιμών - Δεν μπορεί να δεσμευτεί η ΕΚΤ εκ των προτέρων για μείωση επιτοκίων
Ο κίνδυνος νέων κραδασμών του πληθωρισμού σημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ευέλικτη στα επιτόκια, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Ο κίνδυνος νέων κραδασμών στον πληθωρισμό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη στα επιτόκια, επισήμανε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλα Σνάμπελ.

«Μπορεί να απειληθούμε από νέα σοκ τιμών», δήλωσε η Σνάμπελ την Κυριακή. «Γι’ αυτό είμαστε σε εγρήγορση και δεν έχουμε δεσμευτεί για μια σταθερή διαδρομή επιτοκίου, αλλά παραμένουμε εξαρτημένοι από τα δεδομένα» πρόσθεσε και αναφέρει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ μείωσε το κόστος δανεισμού νωρίτερα αυτό το μήνα, και ενώ οι αξιωματούχοι δείχνουν με τις δηλώσεις τους ότι δεν θα είναι η μόνη περικοπή, ωστόσο δεν έχουν προσφέρει πολλές οδηγίες για το πόσο γρήγορα μπορεί να μειωθούν τα επιτόκια. Οι περισσότεροι έχουν επισημάνει τους παρατεταμένους κινδύνους πληθωρισμού και υποστηρίζουν την στρατηγική της προσεκτικής προσέγγισης.

Η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι πιθανό να είναι «κάπως ανώμαλη», ανέφερε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι «το περιγράφουμε αυτό ως το δύσκολο τελευταίο μίλι».

Η Σνάμπελ τόνισε ότι ενώ ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται γρήγορα, οι πιέσεις στις τιμές από τις υπηρεσίες αποδεικνύονται πιο κολλώδεις.

Η ΕΚΤ δεν βλέπει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή να φτάνει τον στόχο του 2% πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Σνάμπελ. Ωστόσο, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή - συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων κατολισθήσεων στην Ελβετία - είναι μεταξύ των πιθανών σοκ από την πλευρά της προσφοράς, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η συσσώρευση εργατικού δυναμικού επιβαρύνει την παραγωγικότητα της εργασίας και αποδυναμώνει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, είπε.

«Τώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί, βλέπουμε ότι η αύξηση των μισθών επίσης σταδιακά χαλαρώνει και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένα σπιράλ μισθών-τιμών όπως είδαμε στη δεκαετία του 1970. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό στον στόχο μας για τον πληθωρισμό. Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να απορροφούν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στα περιθώρια κέρδους τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου τούνελ στον κόσμο - Από τη Δανία στη Γερμανία σε 7 λεπτά

Πιο αισιόδοξη η BofA για την παγκόσμια οικονομία - Ανθεκτική ανάπτυξη, υποχωρεί ο πληθωρισμός

Χάμπεκ: Να απομακρυνθεί η Κίνα από τον άνθρακα

gazzetta
gazzetta reader insider insider