Πιο αισιόδοξη η BofA για την παγκόσμια οικονομία - Ανθεκτική ανάπτυξη, υποχωρεί ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο αισιόδοξη η BofA για την παγκόσμια οικονομία - Ανθεκτική ανάπτυξη, υποχωρεί ο πληθωρισμός
Από την απόκλιση της ανάπτυξης στην αποσύνδεση των πολιτικών βρίσκονται πλέον οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου και ειδικά Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Οι νέες εκτιμήσεις της BofA.

Σημάδια ανθεκτικότητας συνεχίζει να δείχνει η παγκόσμια οικονομία, λόγω της υπεραπόδοσης των ΗΠΑ και ορισμένων θετικότερων στοιχείων από την πορεία της οικονομίας της Κίνας, της Ευρωζώνης και ορισμένων βασικών αναδυόμενων αγορών, όπως αναφέρει η BofA.

Ο πληθωρισμός, αν και πιο επίμονα υψηλός από το αναμενόμενο, συγκλίνει σταδιακά προς τον στόχο στις περισσότερες χώρες, εκτός από την Κίνα. Παρά ορισμένες ανησυχίες για την αύξηση του προστατευτισμού, η δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται να σταθεροποιείται μετά την πρόσφατη επιβράδυνσή του, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η BofA έχει προβεί σε αλλαγές στο πεδίο των εκτιμήσεών της βλέποντας 1) υψηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 και το 2025, 2) ισχυρότερη από το αναμενόμενο, ανάπτυξη στις ΗΠΑ και βραδύτερη σύγκλιση πληθωρισμού που οδηγεί σε μια «ήπια προσγείωση» και πιο αργή έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της πολιτικής της Fed έως τον Δεκέμβριο, 3) έναν πιο αργό ρυθμό μείωσης των επιτοκών από ΕΚΤ, με το ρυθμό μία μείωση ανά συνεδρίαση να ξεκινά τον Μάρτιο του 2025, αντί για τον Δεκέμβριο του 2024, 4) μια διαδοχική επιβράδυνση και χαμηλότερο πληθωρισμό στην Κίνα το 2024 με σταδιακή ανάκαμψη το 2025, 5) ταχύτερη σύγκλιση της νομισματικής πολιτικής σε Ιαπωνία, 6) πιο επίμονο πληθωρισμό και βραδύτερο ρυθμό μειώσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Οι αναλυτές αναμένουν από τη Fed να αρχίζιε να μειώνει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, επομένως οι διαφορές το χάσμα στα επιτόκια αναμένεται να διευρυνθεί σε σχέση με άλλες χώρες ανεπτυγμένες αγορές, αλλά να συρρικνωθεί σε σχέση με τις χώρες των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες βρίσκονται ήδη πιο κοντά στο τέλος του κύκλου χαλάρωσης. Αυτή η προοπτική των υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ πιθανότατα θα μεταφραστεί σε ένα σχετικά ισχυρό δολάριο για τα ιστορικά πρότυπα.

Επιπλέον, η BofA είναι από την αισιόδοξη πλευρά των επενδυτικών οίκων αναμένοντας ανάπτυξη 3,2% το 2024 (από 2,8%), έναντι 3% το 2023 - με περαιτέρω ενίσχυση στο 3,3% το 2025-26. Εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα μειώσει ακόμη δύο φορές τα επιτόκια για φέτος και κατά 5 φορές (125 μ.β σωρευτικά) το 2025.

Για την Ευρωζώνη, οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 0,6% για φέτος έναντι 0,5% προηγουμένως, με υψηλότερο ρυθμό στο 1,1% το 2025 (έναντι 1,2% προηγουμένως) και στο 1,3% το 2026, έναντι 2,5% για τις ΗΠΑ (από 1,4%), 2,1% (από 1,3%) και 1,9% το 2025-26.

Ο οίκος αναμένει μια ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ και σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρώπη από τα πολύ αδύναμα και χαμηλά επίπεδα στα οποία έφτασε. Ωστόσο, η απόκλιση στην οικονομική δραστηριότητα παραμένει ο κανόνας, ειδικά εάν η Κίνα δεν καταφέρει να παγιώσει την υπεραπόδοση του πρώτου τριμήνου του 2024, όπως φαίνεται να συμβαίνει σύμφωνα με τους περισσότερους κορυφαίους δείκτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Για πρώτη φορά από το 2008, μερίσματα αυτό το καλοκαίρι – Τι θα πάρουν οι μέτοχοι

ESM για Ελλάδα: Παραμείνετε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σύνεση – «Βλέπει» ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,7% το 2024

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Χ.Α. και ο ρόλος του στην ενίσχυση της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider