Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: Ποιες επιχειρήσεις αφορά, τα πρόστιμα και οι θεσμικές αλλαγές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: Ποιες επιχειρήσεις αφορά, τα πρόστιμα και οι θεσμικές αλλαγές
Συνεχίζεται η συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή.

Λεπτομερείς προβλέψεις για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και για τα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή.

Κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο σύνολο των άρθρων του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι «έχουμε αναλάβει την ευθύνη να στηρίξουμε τους πολίτες και αυτή η ανάληψη ευθύνης μπορεί να γίνει αντιληπτή, εάν κάποιος κάνει μια σύγκριση με ό,τι συνέβαινε κάποια χρόνια πριν».

Το νομοσχέδιο αυτό «αποτελεί μέρος μιας νομοθετικής τριλογίας, που δουλεύουμε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αφορά το έργο και τη λειτουργία της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Οι άλλες δύο, που είναι σε φάση προετοιμασίας, αφορούν την εξέλιξη και προσαρμογή στα νέα δεδομένα», ανέφερε.

Με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων, τα οποία πηγάζουν από την αυξανόμενη ένταση της κλιματικής κρίσης, η οποία οδηγεί στην ολοένα και συχνότερη εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων, όπως πυρκαγιών, πλημμυρών, τυφώνων και άλλων. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιέχει προβλέψεις για την επέκταση της ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης έναντι των ανωτέρω φαινομένων, μέσω της καθιέρωσης της υποχρεωτικής ασφάλισης μεγάλων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στο εξής θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού οι μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των 2.000.000 ευρώ. Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από κινδύνους που προκύπτουν από τα συγκεκριμένα φυσικά αίτια στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα τηρήσουν την υποχρέωση ασφάλισης, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ ενώ η υπόχρεη επιχείρηση οφείλει, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του προστίμου, να συμμορφωθεί και να ασφαλιστεί, διαφορετικά το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης «η κλιματική κρίση εντείνεται και έχει ως συνέπεια την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά δυσμενών συνεπειών: α) την αυξημένη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με την παροχή της αναγκαίας αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίζονται πλέον μέσω ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβάσεων».

Συστήνεται το Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι φυσικών Καταστροφών

Για την παρακολούθηση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών και την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον συγκεκριμένο τομέα συστήνεται Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου θα ασκούνται από το Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών, το οποίο μεταξύ άλλων θα καταρτίζει ετήσια έκθεση σχετικά με την πορεία και τις δυνατότητες βελτίωσης της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου, καθώς και με την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών στη χώρα. Όσον αφορά στην κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, η οποία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου, αυτή θα αποτελεί ένα ενιαίο κείμενο πολιτικής και κατευθυντήριων αρχών με στόχο την εναρμόνιση των δημόσιων πολιτικών και της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης απέναντι στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών, την προσαρμογή των κανόνων και δυνατοτήτων της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και την ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η Εθνική Στρατηγική συντάσσεται κάθε πέντε έτη, αξιολογείται ετησίως ως προς την αποτελεσματικότητά της και δύναται να αναθεωρείται κάθε δύο έτη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη με την ακρόαση συνολικά 18 φορέων, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί η τρίτη συνεδρίαση με την ψήφισή του επί της αρχής και την συζήτηση επί των άρθρων. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ορίσθηκε να διεξαχθεί την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικές καταστροφές: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων - Νέες διατάξεις για την κρατική αρωγή

ΑΙΓΙΣ: Τι περιλαμβάνει η «προίκα» της Ελλάδας για φυσικές καταστροφές και έκτακτη ανάγκη

Αλλάζει το προφίλ ρίσκου – Οι φυσικές καταστροφές Νο1 κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider