Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του περασμένου μήνα δεν θα δώσουν απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις υποκείμενες πιέσεις τιμών, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν.
Μιλώντας στο Bloomberg, o Λέιν συμπορεύθηκε με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι απίθανη μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ζητώντας υπομονή στη συλλογή στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ οδεύει προς τον στόχο του 2%.
«Όσο αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, εξακολουθούμε να έχουμε ερωτήματα για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών», επισήμανε στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Αυτά τα δεδομένα δεν τον καθορίζουν» πρόσθεσε.
Αφού μείωσαν το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, οι αξιωματούχοι σταθμίζουν προσεκτικά το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων. Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και την αύξηση των μισθών ως βασικούς μοχλούς για τις μελλοντικές εξελίξεις των τιμών, αναφέρει το Bloomberg.
Η Eurostat θα δημοσιεύσει μια πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο την Τρίτη, με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg να αναμένουν ότι θα επιβραδυνθεί στο 2,5% από 2,6%.
Η Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές αβεβαιότητες σχετικά με τον πληθωρισμό και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία για να είναι σίγουροι «ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού πάνω από τον στόχο έχουν περάσει».
«Το κλειδί είναι πραγματικά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών. Αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει ο πιο ακραίος και αυτό που πρέπει να δούμε είναι εάν ο υψηλότερος πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι ένα οπισθοδρομικό στοιχείο και αποτελεί απόρροια του γρήγορου αποπληθωρισμού ή είναι ένα επίμονο στοιχείο», τόνισε ο Λέιν. «Χρειαζόμαστε χρόνο για να το δουλέψουμε» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πολιτική αναταραχή στη Γαλλία, ο Λέιν είπε ότι δεν βλέπει σημάδια άτακτης αλλαγής στην αγορά που μπορεί να δικαιολογήσει δράση από την ΕΚΤ.
«Είναι ξεκάθαρα φυσικό σε εκλογές να ανατιμάται η αγορά», είπε. «Υπάρχουν εκλογές όλη την ώρα, υπάρχουν κινήσεις στα spreads όλη την ώρα. Φυσικά, η Γαλλία είναι μια σημαντική χώρα, αλλά αυτό μου φαίνεται σαν μια συνηθισμένη ανατιμολόγηση».