Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ χρειάζεται χρόνο να σταθμίσει τις αβεβαιότητες για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ χρειάζεται χρόνο να σταθμίσει τις αβεβαιότητες για τον πληθωρισμό
Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Συγκρατεί τις προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει ακόμα επαρκή στοιχεία ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει οριστικά, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τροφοδοτώντας τις υποψίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν ένα διάλειμμα από τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ τη Δευτέρα, στο ετήσιο Κεντρικό Τραπεζικό Φόρουμ που ξεκίνησε στη Πορτογαλία, όσο η αγορά εργασίας να παραμένει ανθεκτική στην Ευρωζώνη, η κεντρική τράπεζα έχει το χρόνο να αξιολογήσει τα εισερχόμενα στοιχεία. «Είναι πολύ νωρίς να επικαλεστούμε μία νίκη μετά την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές», σημείωσε.

Η Λαγκάρντ εξήγησε σύμφωνα με το Bloomberg ότι «εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητες σχετικά με την μελλοντική πορεία του πληθωρισμού και ιδίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η σύνδεση κερδών, μισθών και παραγωγικότητας μαζί με ένα νέο ενδεχόμενο πλήγμα στην προσφορά».

«Η ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε χρόνο για να συγκεντρώσουμε νέες πληροφορίες, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αβέβαιες. Όλα αυτά στηρίζουν την απόφασή μας να παραμένουμε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις για την πολιτική μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα παρεκκλίνουν από την πορεία τους με οποιαδήποτε πληροφορία, έχοντας τονίσει στο παρελθόν ότι ο δρόμος επιστροφής στο 2% θα είναι ανώμαλος και μπορεί να περιλαμβάνει προσωρινές αναποδιές. Την Τρίτη αναμένονται στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο, που μπορεί να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στο στόχο του 2%. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα παρουσιαστεί μειωμένη στο 2,5 - 2,6%.

Στην ομιλία της η Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε καθόλου στη Γαλλία, ούτε προσέφερε στοιχεία για την πορεία της ΕΚΤ, επανέλαβε ωστόσο τη δέσμευσή της να λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύπτουν. Από όταν έγινε η πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019 τον Ιούνιο, οι επενδυτές αναζητούν στα σχόλια της Λαγκάρντ ενδείξεις για το πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση και αν το πολιτικό «δράμα» στην πατρίδα της, την Γαλλία, θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπερταμείο: Στο επίκεντρο η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – Η συνεργασία ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ

Τα παράδοξα της αγοράς εργασίας: Πτώση της ανεργίας με νέα αύξηση των κενών θέσεων εργασίας τον Μάιο

Η Revoil και η ιστορία - Διαστημικά Βήματα – Οι νέες κινήσεις της BC Partners

gazzetta
gazzetta reader insider insider